Η Σαουδική Αραβία «προειδοποιεί» για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου - iefimerida.gr

Η Σαουδική Αραβία «προειδοποιεί» για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να αγγίξει τα 200 δολάρια το βαρέλι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορεί να εκτιναχθούν σε ιστορικά υψηλά αν η Ουάσιγκτον επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του Al Arabiya σε άρθρο γνώμης.

«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή, που θα συνταράξει ολόκληρη την υφήλιο», έγραψε ο Turki Aldakhil. Και συνέχισε: «Θα οδηγούσε σε αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να δεσμευτεί για παραγωγή 7,5 εκ. βαρελιών. Αν η τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια εξόργισε τον πρόεδρο Τραμπ, ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει ένα άλμα της τιμής στα 100 δολάρια, ή στα 200 δολάρια ή ακόμα και στο διπλάσιο αυτού του αριθμού».

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν υψηλότερα σήμερα με το Brent να κυμαίνεται στα 81,12 στις 12:30 μ.μ. με αφορμή την κόντρα Ουάσιγκτον Ριάντ καθώς εντείνονται οι ανησυχίες κατά πόσον η Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο τον μαύρο χρυσό, από τη στιγμή που ορκίστηκε να απαντήσει αν της επιβληθούν κυρώσεις για την εξαφάνιση του σφοδρού επικριτή της νέας ηγεσίας της στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβριου.

Αν το πράξει -όπως έκανε και το 1973-1974 όταν ηγήθηκε του πετρελαϊκού εμπάργκο στη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με συμμαχία αραβικών χωρών- τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες για την παγκόσμια αγορά και τις οικονομίες, σημειώνει το Bloomberg, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι κύριος τροφοδότης των διϋλιστηρίων στις χώρες του Κόλπου καθώς και σε άλλες μεγάλες ασιατικές οικονομίες.

Στην Ουάσιγκτον συζητούν διάφορα τιμωρητικά μέτρα, από την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ριάντ μέχρι την επιβολή κυρώσεων σε Σαουδάραβες αξιωματούχους, αναφέρει το πρακτορείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ