Τραμπ: Ο Πούτιν «πιθανώς» εμπλέκεται σε δολοφονίες, «αλλά όχι στη χώρα μας» - iefimerida.gr

Τραμπ: Ο Πούτιν «πιθανώς» εμπλέκεται σε δολοφονίες, «αλλά όχι στη χώρα μας»

Οι πρόεεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Nτόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι ο Βλαντίμιρ Πουτιν «πιθανώς» ενεπλάκη σε δολοφονίες και δηλητηριάσεις, αλλά έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία τους, επισημαίνοντας ότι δεν έλαβαν χώρα τις ΗΠΑ.

Η δημοσιογράφος Λέσλι Σταλ της εκπομπής “60 Minutes” του CBS προσπάθησε να πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την ασυνήθιστα θερμή σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του, τον οποίο αρνείται συχνά να επικρίνει δημοσίως.

-«Συμφωνείτε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμπλέκεται σε δολοφονίες; Σε δηλτητηριάσεις;», τον ρώτησε.

-«Πιθανώς ναι», απάντησε ο Τραμπ. «αλλά τους εμπιστεύομαι. Δεν γίνεται στη χώρα μας».

-«Δεν θα ‘πρεπε να το κάνουν. Είναι φρικτό», είπε ο Σταλ.

-«Φυσικά», συμφώνησε ο Τραμπ, η ρωσική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να διατάζει δολοφονίες και δηλτητηριάσεις.

Ο Πούτιν κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Κρίπαλ στο Σάλσμπερι τον περασμένο Μάρτιο. Παρά τις αιτιάσεις του Λονδίνου, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας αντικατασκοπίας στρατού έκαναν την επίθεση, το Κρεμλίνο επιμένει να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Όταν η δημοσιογράφος επανήλθε με μια νέα ερώτηση για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως όντως αναμείχθηκε η Ρωσία, αλλά «και η Κίνα ενεπλάκη».

Ερωτηθείς τι αποδείξεις έχει κατά του Πεκίνου δεν απάντησε.

-«Εκτρέπετε τη συζήτηση αναφορικά με τη Ρωσία», του είπε η δημοσιογράφος.

-«Δεν κάνω τίποτε», επέμεινε ο Τραμπ. Και προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αιτιάσεις ότι η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ζήτησε βοήθεια από την Μόσχα.

-«Πιστεύετε πραγματικά ότι θα καλούσα τη Ρωσία να με βοηθήσει στις εκλογές; Ελάτε τώρα», είπε. «Δεν θα μπορούσαν διόλου να με βοηθήσουν. Να καλέσω τη Ρωσία. Είναι τόσο γελοίο...»

Νέα επίθεση στην ΕΕ

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και νέα βέλη κατά της ΕΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να μας εκμεταλλευτούν στο εμπόριο. Και αυτό έκαναν. Ουδείς άλλος μας συμπεριφέρεται τόσο άσχημα όσο η ΕΕ», είπε.

Ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλιο ότι θέλουν να βάλουν στην άκρη την εμπορική κόντρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

-«Ακούγεται λίγο εχθρικό αυτό», επεσήμανε η δημοσιογράφος.

-«Ξέρετε τι είναι εχθρικό; Ο τρόπος που μας φέρονται», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Και συνέχισε βάζοντας στο σταυρόνημα και το ΝΑΤΟ: «Ξέρετε κάτι; Δεν πρέπει να αναλαμβάνουμε όλα τα έξοδα του ΝΑΤΟ για να προστατέψουμε την Ευρώπη. Και επιπλέον μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο. Δεν θα το κάνουν πλέον αυτό. Το καταλαβαίνετε».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Τραμπ αναφέρθηκε σε σωρεία θεμάτων. Αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα αποπέμψει τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, λέγοντας μόνον «θα δούμε τι θα γίνει στις ενδιάμεσες εκλογές».

Αρνήθηκε επίσης να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι θα σταματήσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας, αν και είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Ενώ αναφορικά με τη σχέση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι τον εμπιστεύεται, χαρακτηρίζοντς σχήμα λόγου τη φράση του «είμαι ερωτευμένος μαζί του». «Τα πηγαίνω πολύ καλά μαζί του. Έχω θετική ενέργεια μαζί του, καλή χημεία» τόνισε, προειδοποιώντας πάντως: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος».

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως παραιτηθεί ο επικεφαλής του Πενταγώνου

Ενώ έδωσε νέα τροφή στα σενάρια που θέλουν τον υπουργό Άμυνας να σκέφτεται να τα βροντήξει. Ερωτηθείς αν θα φύγει ο Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο φέρεται να έχει συγκρουστεί κατά καιρούς, απάντησε: «Δεν ξέρω,δεν μου το έχει πει. Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Γευματίσαμε μαζί πριν από δύο μέρες. Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Ίσως και να το σκέφτεται. Πιστεύω ότι είναι τρόπον τινά Δημοκρατικός, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο στρατηγός Μάτις είναι καλός άνθρωπος. Τα πάμε πολύ καλά. Ίσως φύγει. Εννοώ κάποια στιγμή όλοι φεύγουν. Όλοι. Οι άνθρωποι φεύγουν. Έτσι είναι η Ουάσιγκτον».

Οι φήμες το τελευταίο διάστημα εντείνονται για πόσο διάστημα θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο στρατηγός των Πεζοναυτών καθώς έχει συγκρουστεί με τον Τραμπ σε διάφορα θέματα, από την πολιτική στο βορειοκορεατικό μέχρι τη χρήση βασανιστηρίων και τη θητεία τρανσέξουαλ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Στο βιβλίο του Fear: Trump in the White House που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουερντ αναφέρει ότι ο Μάτις έχει χαρακτηρίσει «ηλίθιο» τον Τραμπ και είπε σε συναδέλφους του ότι «ενεργεί σαν μαθητής Ε’ ή ΣΤ΄Δημοτικού». Ο Μάτις αρνήθηκε ότι έκανε ποτέ τέτοια σχόλια. Ενδεχόμενη αποχώρησή του, ωστόσο, θα ήταν ένα πλήγμα για εκείνους στην Ουάσιγκτον που θεωρούν ότι ασκεί θετική επιρροή στον Τραμπ μετριάζοντας τα απρόσμενα ξεσπάσματα και τις παρορμήσεις του.

Ο Τραμπ παραδέχεται: «Υπάρχει κλιματική αλλαγή»

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που ο ίδιος αποκαλούσε «μύθο» επί πολύ διάστημα, παραδέχθηκε στη συνέντευξη ότι υφίσταται, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό: «Δεν αμφισβητώ την κλιματική αλλαγή. Αλλά μπορεί και να αναστραφεί», είπε τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ισχύουν οι αναλύσεις των επιστημόνων ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Οι επιστήμονες έχουν πολιτική ατζέντα», υποστήριξε.

Ερωτηθείς για την προηγούμενη στάση του αναφορικά με το ζήτημα απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι είναι αστείο». Τόνισε όμως ότι δεν θέλει με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια.

Τραμπ: «Εγώ είμαι ο πρόεδρος, όχι εσύ»

Σε κάποια σημεία της συνέντευξης της συνέντευξης ο Τραμπ συγκρούστηκε με τη δημοσιογράφο. «Δεν είμαι μωρό», είπε δυο φορές, ενώ κάποια στιγμή έδειξε να χάνει την υπομονή του όταν η Σταλ προσπάθησε να τον διακόψει για να του υποβάλει ερώτηση.

«Εντάξει Λέσλι», της είπε. «Στο μεταξύ όμως, εγώ είμαι ο πρόεδρος, όχι εσύ».

Η συνέντευξη του Ρεπουμπλικανού προέδρου στην εκπομπή “60 Minutes” παραχωρήθηκε σε μια περίοδο που ο Τραμπ πυκνώνει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα παραχώρησε αρκετές συνεντεύξεις και άλλη μία στο αγαπημένο του κανάλι Fox θα προβληθεί αύριο. Η δημοτικότητά του στο μεταξύ έχει κάπως ανακάμψει. Σε τελευταία δημοσκόπηση 43% των ερωτηθέντων είπαν ότι εγκρίνουν το έργο του στο Λευκό Οίκο, ενώ 53% εξέφρασαν αρνητική άποψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ