ΠΟΛΗ²: 7 καταστήματα θα δώσουν ξανά ζωή στην πλατεία Θεάτρου -Το πριν και το μετά [εικόνες] - iefimerida.gr

ΠΟΛΗ²: 7 καταστήματα θα δώσουν ξανά ζωή στην πλατεία Θεάτρου -Το πριν και το μετά [εικόνες]

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Άνεμος ανανέωσης πνέει στη μέχρι χτες παρακμάζουσα πλατεία Θεάτρου, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας.

Με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «ΠΟΛΗ²» μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης, μετατρέπεται σε πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών, αφού από σήμερα το μεσημέρι λειτουργούν ξανά επτά χώροι που παρέμεναν κλειστοί για χρόνια.

Μέσα από μια διαδικασία που διήρκεσε λιγότερους από 4 μήνες, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ενοικίαση των καταστημάτων, στην ανακαίνισή τους και σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος όπου ύστερα από την αξιολόγηση σειράς προτάσεων, επιλέχθηκαν 7 δημιουργικές ομάδες για να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα καταστήματα.

Ετσι, πλέον, οι επτά δημιουργικές ομάδες των καταστημάτων (Αστικά Μοτίβα, Νηρωή, Coco-mat.bike, Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ, Book&Play, Ο Χώρος και Creators of Cosmos) υποδέχονται το ευρύ κοινό, προσφέροντας καθημερινά εναλλακτικές προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η πλατεία θεάτρου αποκτά ξανά ζωή

Μάλιστα, για την πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων έχει προγραμματιστεί σειρά πολιτιστικών δράσεων και happenings (ένα μεγάλο ανοιχτό πάρτυ) ώστε πολίτες και επισκέπτες του κέντρου να γνωρίσουν τους νέους χώρους ψυχαγωγίας.

Οι παράπλευροι δρόμοι θα «καταληφθούν» από καλλιτέχνες, εκθέσεις φωτογραφίας, χορό, μουσική, παραμύθια, νυχτερινές διαδρομές με χειροποίητα ξύλινα ποδήλατα, συσχετισμούς μεταξύ λαογραφίας, τέχνης και design, φανταστικά πλάσματα και ήρωες από μυθικούς κόσμους, παιχνίδια, βιβλία, παραστατικές δράσεις πολιτισμού και πολλά άλλα.

Το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης βρέθηκε στην πλατεία Θεάτρου όπου περιηγήθηκε στα νέα καταστήματα από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, ενώ συνομίλησε και με τους πολίτες οι οποίοι φαίνεται να αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση μιας περιοχής που επι μακρόν ταλανίζονταν από την αυξημένη εγκληματικότητα και σειρά προβλημάτων.

«Το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι. Αυτό κάνουμε τώρα στην πλατεία Θεάτρου, κάτω από την κεντρική Αγορά, αυτό θα ακολουθήσει και στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής. Το φως, τα ανοιχτά καταστήματα, διώχνουν την εγκατάλειψη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των καταστημάτων.

«Η σημερινή μέρα έχει μια σημαντική συμβολική σημασία. Εκτός από τα 7 καταστήματα, στην ουσία «ανοίγουμε» ξανά την πλατεία στους πολίτες» επισήμανε ο κ.Καμίνης τονίζοντας: «το άνοιγμα των καταστημάτων συμβολίζει το άνοιγμα της Πλατείας Θεάτρου στους πολίτες. Με αυτή τη μοναδική για την ελληνική πραγματικότητα δράση, χρηματοδοτούμε επτά δημιουργικές ομάδες να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα. Θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε για το επόμενο 6μηνο, καλύπτοντας το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων και οργανώνοντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους ή τις πλατείες όπου υλοποιείται η δράση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων στα εγκαίνια της έκθεσης
«Το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι. Αυτό κάνουμε τώρα στην πλατεία Θεάτρου, κάτω από την κεντρική Αγορά, αυτό θα ακολουθήσει και στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης

Ο Αλέξης Γαληνός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλη χαρά για εμάς να βλέπουμε τα πρώτα καταστήματα της δράσης να “φωτίζονται” από δημιουργικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμά μας βασίζεται στην ενεργοποίηση κατοίκων και επαγγελματιών, που εγγυάται ότι η πρωτοβουλία μας θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην Αθήνα. Η Πλατεία Θεάτρου είναι ένα χαρακτηριστικό, και ιδιαίτερο σημείο της πόλης, θέλουμε να την αναδείξουμε και να τη βάλουμε στον χάρτη για κατοίκους και επισκέπτες».

Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, μια μεγάλη γιορτή για τους Αθηναίους, για να δουν από κοντά πώς τέτοιες πιλοτικές δράσεις σύμπραξης και συνεργασίας μπορούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή της αστικής ταυτότητας.

Το πρόγραμμα «ΠΟΛΗ²» του Δήμου Αθηναίων παρέχει μικρές οικονομικές επιχορηγήσεις και αναπτυξιακή υποστήριξη σε κατοίκους, επαγγελματίες, επίσημες κι ανεπίσημες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να προχωρήσουν σε συνεργατικές παρεμβάσεις στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΠΟΛΗ2: www.polis2.thisisathens.org

Πριν και μετά
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι χώροι μεταμορφώθηκαν και ετοιμάστηκαν για να δώσουν ξανά πνοή στην παρατημένη πλατεία Θεάτρου
Εντονα χρώματα, μοντέρνοι χώροι, έτοιμοι να υποδεχθούν τους Αθηναίους
Το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «ΠΟΛΗ²» θα δώσει ξανά ζωή στην παρακμάζουσα πλατεία θεάτρου
Ο δήμος Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση, επέλεξε 7 δημιουργικές ομάδες που θα λειτουργήσουν τα πρώτα, ισάριθμα, καταστήματα
Athens is the new Athens!
Αστικά Μοτίβα, Νηρωή, Coco-mat.bike, Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ, Book&Play, Ο Χώρος και Creators of Cosmos, είναι οι πρώτες επτά ομάδες που επιλέχθησαν
Τα επτά αυτά νέα καταστήματα θα προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας
Ετοιμοι οι χώροι για να υποδεχθούν το κοινό και όλοι μαζί να δώσουν ξανά ζωή στην πλατεία Θεάτρου
«ΠΟΛΗ²»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλατεία Θεάτρου Γιώργος Καμίνης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ