Τουρκία: Eλεύθερος ο Αμερικανός πάστορας -Επιστρέφει στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Τουρκία: Eλεύθερος ο Αμερικανός πάστορας -Επιστρέφει στις ΗΠΑ

O Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον (Φωτογραφία: DHA/ AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο στη Σμύρνη μετά την εισήγηση του εισαγγελέα για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του.

Τρεις από τους μάρτυρες κατηγορίας είχαν αλλάξει νωρίτερα τις προηγούμενες καταθέσεις τους ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του Μπράνσον, που κρατείτο στις τουρκικές φυλακές ή κατ' οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία και αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή 35ετούς κάθειρξης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον Μπράνσον σε τρία χρόνια και 45 ημέρες μήνα φυλακή για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον απογειώθηκε απόψε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με ένα ιδιωτικό τζετ.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Αποδείξαμε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποτελεί την απόδειξη ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, σχολίασε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

"Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούσαμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας εδώ και λίγο καιρό", είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας.

"Όπως και τα τουρκικά δικαστήρια, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν δέχεται οδηγίες από κανένα όργανο, αρχή, υπηρεσία ή πρόσωπο. Ορίζουμε τους δικούς μας κανόνες και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική μας βούληση", ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά τον άφησε ελεύθερο δεδομένου ότι είχε μείνει προφυλακισμένος –και από τον Ιούλιο ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό– για δύο χρόνια.

Ο συνήγορος του Μπράνσον, Τζέι Σέκιουλοου, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι "το γεγονός ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνιστά μια σημαντική νίκη του πάστορα Μπράνσον και της οικογένειέας του. "Ευχαριστούμε τον πρόεδρο (Τραμπ), τα μέλη του Κογκρέσου και τους διπλωμάτες που συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία", πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Και ο ίδιος ο Μπράνσον ευχαρίστησε τον Τραμπ, "την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αμέριστη συμπαράστασή τους".

NBC: Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση

Το αμερικανικό δίκτυο NBC ανέφερε χθες ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. «Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ασαφής, αλλά όσοι έχουν γνώσει των συνομιλιών είπαν ότι περιλαμβάνει δέσμευση από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση στην Τουρκία», ανέφερε το NBC.

Ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιλνούρ Τσεβίκ σε σημερινό άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Daily Sabah σημειώνει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του πάστορα θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Έτσι τελειώνει μια δικαστική περιπέτεια, που την είχαν πάρει προσωπικά εκτός από την οικογένεια του Μπράνσον και κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής υβέρνησης. Ο Μπράνσον είναι «υπέροχος Χριστιανός, οικογενειάρχης και άνθρωπο», είχε πει ο Ντόναναλντ Τραμπ στις 28 Ιουλίου. Ενώ εν αναμονή της απόφαση σήμερα ανέφερε στο Twitter: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τον πάστορα Μπράνσον!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Τουρκία για την υπόθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις σε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους και δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, κινήσεις που οδήγησαν την λίρα σε μεγάλη πτώση και οδήγησαν σε ύφεση την τουρκική οικονομία. Δεν αποκλείεται, πλέον, να άρει η Ουάσιγκτον κάποιες ή όλες τις κυρώσεις αυτές.

Μ. Κεφαλογιάννης: Θετικό δείγμα γραφής της Αγκυρας

«Ελπίζουμε και περιμένουμε ο Τούρκος πρόεδρος να μας εκπλήξει θετικά και στο μέλλον», αναφέρει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, σε δήλωση του ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

"Η σημερινή αποφυλάκιση και επιστροφή στην πατρίδα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές φυλακές είναι ασφαλώς ένα δεύτερο θετικό δείγμα γραφής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας", αναφέρει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και επισημαίνοντας ότι έρχεται μετά από την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Αξιωματικών των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, τονίζει στην δήλωση του: "Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι επιθυμούμε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία που θα αποτελεί παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΠΡΑΝΣΟΝ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ