Σπάνιες εικόνες από την απελευθέρωση της Αθήνας, πριν 74 χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

Σπάνιες εικόνες από την απελευθέρωση της Αθήνας, πριν 74 χρόνια [εικόνες]

Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο γερμανικός στρατός κατοχής, εγκατέλειψε την Αθήνα έπειτα από 1.624 μέρες κατοχής.

Ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους με σημαίες, πανηγυρίζοντας, ενώ παιδιά ανέβαιναν στα καμπαναριά των εκκλησιών, χτυπώντας δυνατά σαν σε Ανάσταση τις καμπάνες, σκορπώντας παντού, το χαρμόσυνο μήνυμα: Ελευθερία!

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα από άκρη σε άκρη της πόλης

Όλες οι φωτογραφίες, που αποτυπώνουν το συγκλονιστικό κλίμα εκείνου του Οκτώβρη της λευτεριάς, προέρχονται από το φιλμ-ντοκιμαντέρ Greee Year Zero, του ελληνοκαναδού σκηνοθέτη Ντάννυ Κορομηλά, σε παραγωγή Μανώλη Νταλούκα.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 15 Οκτώβρη 1944 τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά.

Τα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά
Πανηγυρισμοί στους δρόμους!

Ο κόσμος τους υποδέχεται με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, όταν εμφανίζονται με τα στρατιωτικά τους οχήματα στους δρόμους της Αθήνας.

Οι Βρετανοί, αντικρίζουν μια λαοθάλασσα που παραληρεί από χαρά.

Κοπέλες, πλησιάζουν τα μηχανοκίνητα και απλώνουν τα χέρια, να σφίξουν αν μπορούν τους βρετανούς στρατιώτες στην αγκαλιά τους. Αυτές τις ώρες, δεν υπάρχουν ιδεολογικοί διαχωρισμοί.

Και αυτό φαίνεται από τα πανό, που έχουν αναρτηθεί σε όλους τους δρόμους. Ένα από αυτά (απαθανατίζεται στην φωτογραφία), γράφει: ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΑΙ-ΕΔΕΣ.

«Καλώς ήρθατε ελευθερωταί -ΕΔΕΣ», το πανό που καλωσορίζει τους Βρετανούς

Σε άλλη φωτογραφία, βλέπουμε πανό του ΕΛΑΣ, που καλωσορίζει επίσης τους Βρετανούς, γράφοντας μάλιστα στην αγγλική γλώσσα: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ –ΕΑΜ. Δεξιοί και αριστεροί, είναι ενωμένοι, αυτές τις μέρες της χαράς, που δυστυχώς, θα τις ακολουθήσει η εμφυλιοπολεμική καταιγίδα.

Οι Ελληνες σας καλωσορίζουν -ΕΑΜ

Η μορφή του άγγλου πρωθυπουργού, Ουίνστον Τσώρτσιλ, φιγουράρει σε μεγάλο χαρτί, προφανώς σχεδιασμένη από τον έλληνα που περήφανος το κρατά, και το επιδεικνύει, γεμάτος χαρά, στους εγγλέζους.

Αθναίος, με σκίτσο του Τσόρτσιλ υποδέχεται τα βρετανικά στρατεύματα
Η απόλυτη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των Αθηναίων

Στις 18 Οκτωβρίου, φθάνει στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Μέγα πλήθος, έχει συγκεντρωθεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για να τιμήσει όλους όσοι έπεσαν στον μεγάλο αγώνα κατά του καταχτητή.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταθέτει στεφάνι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πλατεία Συντάγματος
Περιστοιχισμένος από πλήθος κόσμου
Καταθέτει στεφάνι
Ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας
Χαμογελαστά πρόσωπα παντού!

Μετά την τελετή της κατάθεσης, ο κόσμος, αρχίζει να πανηγυρίζει. Βλέπεις νέες και νέους, ντυμένους με εθνικές μας στολές, να ανεμίζουν χαρούμενα τις δάφνες της νίκης.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες από την τελετή ύψωσης της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη. Την ελληνική σημαία υψώνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ υπάρχει τιμητική φρουρά του Ιερού Λόχου, αλλά και τμήμα του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατευθύνθηκε, μετά το Σύνταγμα, στην Ακρόπολη
Ο πρωθυπουργός ύψωσε την ελληνική σημαία
Η γαλανόλευκη κυμάτιζε ξανά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για να πανηγυρίσει και να δει την ελληνική σημαία να υψώνεται ξανά στην Ακρόπολη!
Ανθρωποι κρέμονταν από το βράχο!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Απελευθέρωση της Αθήνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ