Φέργκι-πρίγκιπας Αντριου, ο γάμος: Το νυφικό απομίμηση της Νταϊάνας και το λάθος της νύφης [εικόνες] - iefimerida.gr

Φέργκι-πρίγκιπας Αντριου, ο γάμος: Το νυφικό απομίμηση της Νταϊάνας και το λάθος της νύφης [εικόνες]

Ο πρίγκιπας Άντριου με την σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον. Φωτογραφία: Splash News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη ένας βασιλικός γάμος θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και μπορεί να μην είναι του διαμετρήματος του Χάρι και της Μέγκαν, ωστόσο σίγουρα θα είναι παραμυθένιος.

Την Παρασκευή, η πριγκίπισσα Ευγενία θα παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της Τζακ Μπρούκσμπανκ, στο ίδιο ακριβώς κάστρο που παντρεύτηκαν τον περασμένο Μάιο και ο πρίγκιπας Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ.


Λίγο πριν, λοιπόν, τον βασιλικό γάμο, ας ρίξουμε μια ματιά στο γάμο των γονιών της, του πρίγκιπα Άντριου, δεύτερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ και της Σάρα Φέργκιουσον, που εκείνη την εποχή ήταν μεγαλειώδης.

Ο παραμυθένιος γάμος του πρίγκιπα Άντριου και της Σάρα Φέργκιουσον πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στις 23 Ιουλίου 1986, με το βασιλικό ζευγάρι να παντρεύεται μπροστά σε πολλούς εκλεκτούς προσκεκλημένους τόσο από την βασιλική οικογένεια όσο και από τον πολιτικό κόσμο.

Μεταξύ των 2.000 καλεσμένων ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά και η Αμερικανίδα τότε Πρώτη Κυρία Νάνσι Ρίγκαν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.


Ο πρίγκιπας Άντριου – δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ – ήξερε την Σάρα από την παιδική τους ηλικία, καθώς ο πατέρας της εργαζόταν ως μάνατζερ πόλο για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η ρομαντική τους σχέση όμως άρχισε μετά το royal Ascot το 1985. Ο πρίγκιπας της έκανε πρόταση γάμου στα 26α γενέθλιά του. Έναν μήνα αργότερα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους μετά την έγκριση της βασίλισσας.

Ο πρίγκιπας επέλεξε ένα ρουμπίνι της Βιρμανίας που περιβαλλόταν από 10 διαμάντια για το δαχτυλίδι του αρραβώνα, προκειμένου να ταιριάζει με τα κόκκινα μαλλιά της νύφης. Το σχέδιο θυμίζει πολύ το δαχτυλίδι αρραβώνων της κόρης τους, πριγκίπισσας Ευγενίας, παρόλο που στο κέντρο φέρει ένα ροζ ζαφείρι padparadscha αντί για το ρουμπίνι.

Την ημέρα του γάμου, ο πατέρας της νύφης Ρόναλντ Φέργκιουσον και η βασίλισσα πήγαν μαζί με άμαξα στο αβαείο για να παρακολουθήσουν την τελετή. Την Σάρα παρέδωσε στον γαμπρό ο πατέρας της, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Imperial March» του Έντουαρντ Έλγκαρ, συνοδευόμενη επίσης από τα παρανυφάκια της, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και οι Ζάρα και Πίτερ Φίλιπς.


Το νυφικό της Σάρα Φέργκιουσον, θα μπορούσε να πει κανείς, πως ενσωμάτωνε όλη την υπερβολή της δεκαετίας του ‘80. Μπορεί να ήταν ελαφρώς μικρότερο από το ογκώδες νυφικής της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ωστόσο ήταν και πάλι υπερβολικό. Το ιβουάρ μεταξωτό νυφικό της βρετανίδας σχεδιάστριας Λίντκα Κιέραχ είχε μια ουρά μήκους 5 μέτρων και ένα μακρύ πέπλο 6 μέτρων. Ήταν κεντημένο με στοιχεία από το εθνόσημο της οικογένειας, με σχέδια που περιελάμβαναν μέλισσες, άγκυρες και τριαντάφυλλα. Ένα άλλο στοιχείο που προστέθηκε ήταν τα κεντημένα στο χέρι αλληλένδετα αρχικά A και S των ονομάτων τους, ραμμένα με ασημένιες χάντρες.


Η Σάρα Φέργκιουσον αργότερα αποκάλυψε πως έχασε 12 κιλά για να χωρέσει στο νυφικό φόρεμα. «Η Λίντκα είναι μια μεγαλοφυία» έγραψε στα απομνημονεύματά της «My Story». «Ήξερα ότι θα μπορούσε να κάνει το πιο κολακευτικό νυφικό που υπάρχει, και το έκανε».

Ένα άλλο μοναδικό στοιχείο του γάμου, ήταν το λουλουδένιο στέμμα. Όταν η νύφη μπήκε στο Αβαείο συνοδευόμενη από τον πατέρα της, μια περίτεχνη κόμμωση κρατούσε το πέπλο στη θέση του. Είχε επιλέξει γαρδένιες – το αγαπημένο λουλούδι του πρίγκιπα Άντριου – για το στέμμα της. Μόνο αφότου υπέγραψε το πιστοποιητικό γάμου της, έβγαλε το στεφάνι και αποκάλυψε την τιάρα της, σηματοδοτώντας το νέο βασιλικό της καθεστώς.


Επιπλέον, εκτός από τα 30.000 λουλούδια που διακοσμούσαν το Αβαείο, η νύφη επέλεξ να κρατήσει μια ανθοδέσμη σε σχήμα S από το όνομά της με κρίνα και ένα κλαδί μυρτιάς, μια παράδοση που ξεκίνησε από την βασίλισσα Βικτόρια και την ακολούθησε ακόμη και η Μέγκαν Μαρκλ φέτος στο γάμο της.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Ρόμπερτ Ράντσι, πραγματοποίησε την 40λεπτη τελετή. Αν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε παραλείψει την λέξη «υπακοή» από τους όρκους της, πέντε χρόνια πριν, η Φέργκι αποφάσισε να την κρατήσει. Άλλο ένα περίεργο είναι πως η νύφη είπε λανθασμένα το μεσαίο όνομα του πρίγκιπα Άντριου, Κρίστιαν, δύο φορές, κατά την διάρκεια των όρκων της.


Αμέσως μετά την επισημοποίηση του γάμου τους, η δούκισσα του Γιορκ πλέον, αποκάλυψε για πρώτη φορά την τιάρα των Γιορκ. Το ολοκαίνουριο αυτό στέμμα που ήταν δώρο από την βασίλισσα έφερε ντελικάτους κυλίνδρους και ένα μεγάλο κεντρικό διαμάντι στην κορυφή. Η Φέργκι συνέχισε να την φορά ακόμη και μετά το διαζύγιό της και είναι πιθανό να το δανείσει στην πριγκίπισσα Ευγενία για τον δικό της γάμο.

Την τελετή του γάμου τους, παρακολούθησαν πάνω από 500 εκατομμύρια κόσμου. Αμέσως μετά, οι νεόνυμφοι έκαναν μια βόλτα με την άμαξα γύρω από το Λονδίνο, προτού εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να χαιρετήσουν τους 10.000 ανθρώπους που περίμεναν υπομονετικά, και δώσουν το πρώτο τους φιλί ως παντρεμένο ζευγάρι.


Στη συνέχεια, μια ανοιχτή άμαξα τους μετέφερε στο αεροδρόμιο Χίθροου, προκείμενου να πάνε για το μήνα του μέλιτος στα νησιά Αζόρες. Ο δούκας και η δούκισσα του Γιορκ πέρασαν πέντε μέρες στο βασιλικό γιοτ Britannia. Σύμφωνα με την Φέργκι «η κρουαζιέρα μας ήταν αξέχαστη για τις ατυχίες», μεταξύ των οποίων και ένα ατύχημα με ένα σμήνος μεδουσών ενώ έκαναν θαλάσσιο σκι.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ