Σάλος με τη μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο -Τι γνώριζε η Λευκωσία - iefimerida.gr

Σάλος με τη μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο -Τι γνώριζε η Λευκωσία

Αμερικανικό ελικόπτερο Apache εν πτήσει (Φωτογραφία αρχείου: ΑP/Vadim Ghirda)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη ότι λειτουργούσε μυστικά αμερικανική βάση ελικοπτέρων στη μεγαλόνησο από το 2013-2017.

Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση καλώντας την να απαντήσει αν ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που είχε, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αρνήθηκε χθες να σχολιάσει επίσημο αμερικανικό έγγραφο παραπέμποντας για το ζήτημα στις αμερικανικές Αρχές.

Αξιωματούχοι των κυπριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι η βάση δεν έχει καμία σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς λειτουργούσε εντός της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, οι Αρχές της οποίας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα του ΡΙΚ.

Την ύπαρξη και λειτουργία της βάσης αποκάλυψε το αμερικανικό δίκτυο ABC επικαλούμενο έκθεση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση αυτή δεν προσδιορίζει την τοποθεσία της βάσης, αλλά αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δαπάνησε πάνω από 70,9 εκ. δολάρια για τη βάση, η οποία «στήθηκε γρήγορα και εξυπηρέτησε ελάχιστα σαφείς σκοπούς προτού κλείσει αθόρυβα πέρυσι».

Σημειώνει ακόμη ότι στη βάση, που λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, στάθμευαν πέντε ελικόπτερα και υπηρετούσαν περίπου 40 μέλη προσωπικού με ετήσιο κόστος περίπου 20 εκ. δολαρίων.

Σε χάρτες του 2017 της Google Map που ανήρτησε στο Twitter ο πιλότος Χάρης Θεοχάρους συνοδεία καυστικών σχολίων διακρίνονται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήριο τρία αμερικανικά ελικόπτερα Apache και τέσσερα Chinook.

Για όσους αναρωτιούνται που ήταν τα Αμερικανικά ελικόπτερα από το 2013 μέχρι 2017. Αν ήταν οπουδήποτε άλλου, θα το ήξερε και η κουτσή Μαρία. Τρία Apache και 4 Chinook σταθμευμένα στην βάση pic.twitter.com/8W8AkDXAJ1

Η έκθεση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι σκοπός της βάσης ήταν να βοηθήσει την πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό να φυγαδεύσει το προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την έκθεση, η μόνη φορά που φέρεται να χρειάστηκε η αμερικανική βάση στην Κύπρο ήταν κάποια στιγμή για τη μεταφορά προσωπικού της πολυεθνικής δύναμης στο Σινά της Αιγύπτου. Ασκεί όμως κριτική για τη λειτουργία της χωρίς να προηγηθεί κάποια ανάλυση κόστους/κέρδους με αποτέλεσμα να δαπανηθούν εκατοντάδες εκ. δολάρια, που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν.

Δύο Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι που γνώριζαν την υπόθεση είπαν στο ABC News ότι η βάση φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε κάποιο σαφή σκοπό. Ένας εξ’ αυτών είπε μάλιστα ότι τον περισσότερο χρόνο οι πιλότοι έκαναν πτήσεις πάνω από την Κύπρο για να παραμένουν ετοιμοπόλεμοι.

Στο ABC News μίλησε και ο φερόμενος ως επικεφαλής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του State Department στην Κύπρο, νυν συνταξιούχος, Πάτρικ Κένεντι, ο οποίος είπε ότι η βάση άνοιξε έναν χρόνο μετά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί-αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από οποιοδήποτε εσωτερικό έγγραφο του State Department της εποχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κύπρος αεροπορική βάση ΗΠΑ ΑΚΚΡΩΤΗΡΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ