Αρχίζουν τα... όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ -Οι συμμαχίες στον δρόμο προς τις εκλογές - iefimerida.gr

Αρχίζουν τα... όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ -Οι συμμαχίες στον δρόμο προς τις εκλογές

Φωτογραφία: Εurokinissi

Με ενιαία Πολιτική Γραμματεία ή με την διπλή εκδοχή (πολιτικό συμβούλιο και πολιτική γραμματεία) θα πορευτεί το κόμμα μέχρι τις εκλογές;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν σήμερα οι κορυφαίοι του κόμματος στην συνεδρίαση του οργάνου που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας.

Πριν τη συνεδρίαση της Π.Γ αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες της πρότασης με τις υποψηφιότητες που θα φτάσει στην Κ.Ε

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ετοιμαστεί δύο σενάρια.

Ένα με διπλή εκδοχή και ένα με ενιαίο όργανο, καθώς είναι διαφορετικές οι γνώμες για το πως θα πρέπει να είναι η πολιτική γραμματεία, πόσα μέλη θα πρέπει να έχει και ποιος θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων των τάσεων, εντός αυτής.

Ως προς την σύνθεση δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς (παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση), τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Γ.Δραγασάκης αναμένεται να είναι στην πρόταση με τις υποψηφιότητες. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον Νίκο Φίλη, ενώ από τους υπουργούς, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και πιθανότατα ένας εκ των Βίτσα-Γεροβασίλη, αναμένεται να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Tο άλλο μεγάλο ζήτημα πάντως παραμένει εκείνο του πολιτικού σχεδίου του κόμματος στον δρόμο για τις εκλογές και έτσι αναμφίβολα ξεκινά η συζήτηση για τις πολιτικές συμμαχίες. Άνοιγμα στον κόσμο που αν και ψήφιζε ΠΑΣΟΚ τώρα μπορεί να κοιτάξει προς τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Κίνηση Μελών (ανήκει στην πλειοψηφία) ενώ οι 53+ επισημαίνουν τον κίνδυνο να ενσωματωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα και έτσι να χάσει την αριστερή του ταυτότητα.

«...πρέπει να θέσουμε με σαφήνεια τις διαχωριστικές μας γραμμές όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από το νεοφιλελευθερισμό» τόνισε πρόσφατα σε ομιλία του ενώπιον της κίνησης μελών (πλειοψηφία) ο (εκ των 53+) Θ.Δρίτσας, συμπληρώνοντας ότι «με βάση αυτές (εν. διαχωριστικές γραμμές) , να διαμορφώσουμε την κοινωνική απεύθυνσή μας και μέσω αυτής, να συγκροτήσουμε τις όποιες συμμαχίες μας, αλλά και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τις όποιες αυριανές κυβερνητικές συνεργασίες, χωρίς ταυτόχρονα να αφήνουμε δυνατότητες ενσωμάτωσής μας από το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Σενάρια στην Κρήτη

Ως προς τις υποψηφιότητες, στις Περιφέρειες ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελική στάση του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη αφού στην περίπτωση που φλερτάρει και με την εξασφάλιση υποστήριξης από τη ΝΔ, τότε είναι πιθανό να διεκδικήσει την περιφέρεια ο Παύλος Πολλάκης ανοίγοντας εκ νέου το παιχνίδι. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου όπου οι Συριζαίοι θα αναμένουν την τελική επιλογή Αρναουτάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ