O Φρανς Τίμερμανς στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν - iefimerida.gr

O Φρανς Τίμερμανς στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν

O πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν με την παράταξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ετοιμάζεται να ανακοινώσει προσεχώς ο Φρανς Τίμερμανς, σύμφωνα με το Politico.

Ο Ολλανδός πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε την υποστήριξη των Γερμανών Σοσιαλιστών και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων και πιθανώς θα κατέβει στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος του βασικού υποψηφίου (“Spitzenkandidat” ή επικεφαλής της λίστας) του ΕΣΚ προκειμένου να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά τις ευρωοεκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

Ένας άλλος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο μετά το ΕΛΚ- το κορυφαίο πόστο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν έχει αποχωρήσει από την κούρσα.

Το σύστημα του “Spitzenkandidat” που ισχύει από το 2014 κατόπιν αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, προβλέπει ότι οι πανευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες κατεβαίνουν στις εκλογές με επικεφαλής στις λίστες τους και όποια αναδειχθεί πρώτη, εκλέγει αυτόματα τον επόμενο πρόεδρο της Κομσιόν. Μ’ αυτό τον τρόπο έγινε κι ο Γιούνκερ -επικεφαλής τότε της λίστας του ΕΛΚ- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Μέχρι τότε η επιλογή του προέδρου της Κομισιόν ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ