Οι αρχαιοφύλακες απαντούν για το «χαμένο» μισό εκατομμύριο από την απεργία της Πέμπτης - iefimerida.gr

Οι αρχαιοφύλακες απαντούν για το «χαμένο» μισό εκατομμύριο από την απεργία της Πέμπτης

Κλειστοί την Πέμπτη οι αρχαιολογικοί χώροι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα οι αρχαιοφύλακες στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καταδικάζουν κάθε φορά δηλώσεις που αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας».

Αυτό απαντά η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιολογικών χώρων, αναφορικά με τα όσα είπαν χθες για το θέμα της απεργίας της Πέμπτης, η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Υφυπουργός Κώστας Στρατής.
Να υπενθυμίσουμε πώς την απεργία της Πέμπτης η Μυρσίνη Ζορμπά τη θεωρεί «ασύμβατη» διότι όπως ανέφερε «κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους, αλλά αντίθετα, γίνονται μπούμερανγκ, ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης».

«Είναι κρίμα», συνέχισε «γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά»
Με τη σειρά του ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Στρατής ανέφερε πώς το να κλείσεις την Ακρόπολη δεν είναι παιχνίδι και πως μία μέρα χωρίς έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στερεί από τα ταμεία του Υπουργείου μισό εκατ. ευρώ
, ενώ τόνισε ότι δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα στο Υπερταμείο και πως η πολιτιστική κληρονομιά θα παραμείνει στο δημόσιο.

Πάνω σε αυτά οι αρχαιοφύλακες τονίζουν:

«Αυτό που συμβαίνει τώρα όμως ξεπερνά κάθε όριο. Καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εκχωρήσει αρχαιολογικά μνημεία και χώρους σε δανειστές. Επίσης καμιά χώρα στον κόσμο και για κανέναν λόγο δεν έχει υποθηκεύσει την πολιτιστική της κληρονομία.
Αν λοιπόν δεν υπάρχει θέμα τότε γιατί δεν ανακαλούνται οι σχετικοί νόμοι που περιέχουν με κωδικούς την εκχώρηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων; Πως γνωρίζει ο κος Υφυπουργός ότι η Ακρόπολη δεν εκχωρείται ; Άρα γνωρίζει ποια μνημεία και μουσεία έχουν εκχωρηθεί. Και αφού δεν υπάρχει θέμα γιατί δηλώνει επισήμως η κυβέρνηση ότι έχει γίνει λάθος ή ότι έχουν γίνει βιαστικές κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν.

Βέβαια τα περί κόστους της απεργίας σε μισό εκατομμύριο ευρώ τα θεωρούμε ανάξια σχολιασμού. Γιατί το κόστος από την εκχώρηση των μνημείων και των μουσείων είναι ανυπολόγιστο.
Το ότι έχουν διάλογο με τους εργαζομένους, ψεύδονται γιατί παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουμε υποβάλει δεν μας έχει δεχτεί ακόμα η νέα πολιτική ηγεσία».

Όσον αφορά τη δήλωση της κα Υπουργού ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να είναι ανοιχτοί οι χώροι επισημαίνουμε ότι ο τρόπος που διαλέξατε (εκχώρηση και εκμετάλλευση σε ξένους δανειστές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων) είναι ο χειρότερος .
Αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι πολύ θα θέλαμε να ενημερώσετε τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ