Η «μητέρα των μαχών» στα Σκόπια κρίνει τα επόμενα βήματα της Αθήνας -Τα δύο σενάρια - iefimerida.gr

Η «μητέρα των μαχών» στα Σκόπια κρίνει τα επόμενα βήματα της Αθήνας -Τα δύο σενάρια

Φωτογραφία: Εurokinissi

Ημέρα εξελίξεων η σημερινή για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζαέφ, καθώς λήγει το... τελεσίγραφο που είχε δώσει στους βουλευτές του VMRO για να αποφασίσουν αν θα πουν «ναι» ή «όχι» στην υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στα Σκόπια. Το αν ο Ζάεφ προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές (στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου) ή αν θα βρει τελικώς τους οκτώ βουλευτές που αναζητά αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Πιέζει το Βερολίνο

Στο μεταξύ, εντείνονται περαιτέρω οι διεθνείς πιέσεις, αφού μετά την παρέμβαση του επιτρόπου Χαν, ακολούθησε χθες η επιστολή Μέρκελ δια της οποίας εστάλη εκ νέου το μήνυμα περί ιστορικής ευκαιρίας για συνεννόηση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για συμφωνία που δε μπορεί να υπάρξει καλύτερη.

Το καλό σενάριο για το Μαξίμου, κακό για τον Καμμένο

Στην κυβέρνηση τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν έχουν ως εξής:

Η πιο αισιόδοξη εκδοχή -για τους παροικούντες το Μαξίμου και όχι για τον Καμμένο- θέλει τον Ζάεφ να βρίσκει τους οκτώ βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και να προχωράει άμεσα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο και με την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία στη γείτονα θα έχει ολοκληρωθεί χρονικά τον Φεβρουάριο. Κατ’ επέκταση, τον Μάρτιο- όπως πολλάκις έχουν πει και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Βούτσης- η συμφωνία θα πάρει το δρόμο της κύρωσης και για την ελληνική Βουλή.!

Η απαισιόδοξη εκδοχή- στην οποία ποντάρει, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος- θέλει τον Ζάεφ να πηγαίνει σε εκλογές. Επ’ αυτού κοινή εκτίμηση των κυβερνητικών είναι πως «από το αποτέλεσμα θα κριθεί και η τύχη της συμφωνίας». Ο Ζάεφ είναι γνωστό ότι προσδοκά διάσπαση του VMRO με στόχο να κατέβει στις εκλογές κόμμα της δεξιάς που θα στηρίζει τη συμφωνία. Το μόνο βέβαιον είναι ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός θα πάει σχετικά πίσω, με τον Μάρτιο να μοιάζει -στην καλύτερη περίπτωση- ως ο μήνας που η όλη διαδικασία θα τελειώσει στη γείτονα.

Η μπάλα στο... τερέν της Αθήνας

Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου έχουν αποφασίσει να φέρουν τη συμφωνία στη Βουλή το αργότερο τον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση προτού ο Τσίπρας οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Και πεποίθησή τους είναι πως η συμφωνία θα περάσει με ασφαλή πλειοψηφία. Και δη με ψήφους από το Ποτάμι και Ανεξάρτητους βουλευτές.

Τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου την «μαύρη Τετάρτη»

Οι δύο εταίροι είναι γνωστό ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» και ότι διατηρούν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιefimerida το μεσημέρι της περασμένης «μαύρης» Τετάρτης- και αφού συνεδρίαζε το πρωί και η ΚΟ των ΑΝΕΛ- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευσε στο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες είχε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Πάντως και παρά την ανανέωση των όρκων τους είναι θέμα χρόνου να αναζωπυρωθεί η κρίση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε περίπτωση που η Συνταγματική Αναθεώρηση στην γείτονα χώρα ολοκληρωθεί με επιτυχία για τον κο Ζάεφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Ζόραν Ζάεφ ΠΓΔΜ Σκοπιανό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ