Κρίση στην Ιταλία: Ντι Μάιο και Σαλβίνι δεν κάνουν πίσω, «καμπανάκι» από την κεντρική τράπεζα [εικόνες] - iefimerida.gr

Κρίση στην Ιταλία: Ντι Μάιο και Σαλβίνι δεν κάνουν πίσω, «καμπανάκι» από την κεντρική τράπεζα [εικόνες]

Ντι Μάιο και Σαλβίνι έβγαζαν selfie πριν από την κυβερνητική σύσκεψη/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA- CLAUDIO PERI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε οι προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τον Λουίτζι ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού επέμειναν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία αλλαγή στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, που έχει προκαλέσει κόντρα με τις Βρυξέλλες, αλλά και πιέσεις των αγορών.

Παρότι η κρίση στη Ρώμη κλιμακώνεται, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης προσήλθαν με ιδιαίτερα χαλαρή διάθεση στην κυβερνητική σύσκεψη, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι έβγαζαν selfie με μαθητές, που βρίσκονταν έξω από το Palazzo Chigi, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ρώμη, χαμογελούσαν και χαιρετούσαν τον κόσμο.

Πόζα για selfie από τον Ντι Μάιο πριν από την κυβερνητική σύσκεψη
Ντι Μάιο και Σαλβίνι χαιρετούσαν τον κόσμο πριν από τη σύσκεψη

Στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, Ντι Μάιο και Σαλβίνι επανέλαβαν ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν και την άνοδο της απόδοσης του ιταλικού ομολόγου.

Αν κάναμε πίσω στον προϋπολογισμό, θα σήμαινε ότι θα προδίδαμε τους Ιταλούς, τόνισε ο Ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Σαλβίνι από την άλλη, επικεφαλής της Λέγκα, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο προϋπολογισμός θα προκαλέσει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% την επόμενη χρονιά.

Σαβόνα: Αν ξεφύγουν τα σπρεντς, πρέπει να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό

Παρότι αμφότεροι δήλωσαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει το ιταλικό σπρεντ τις 400 μονάδες βάσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα παραδέχθηκε πως «αν ξεφύγει το σπρεντ θα πρέπει να αλλάξει ο προϋπολογισμός».

Ντι Μάιο και Σαλβίνι μιλούν στους δημοσιογράφους

Προειδοποίηση του γραφείου προϋπολογισμού

Ομως, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής νωρίτερα αρνήθηκε να επικυρώσει το πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Το σχέδιο προβλέπει στόχο ανάπτυξης 1,5% την επόμενη χρονιά, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021. Η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει την άποψη του γραφείου προϋπολογισμού, αλλά αν το πράξει το κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει τον υπουργό Οικονομικών για εξηγήσεις.

«Καμπανάκι» και από την κεντρική τράπεζα

Στο μεταξύ και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι χαμηλώνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Ντι Μάιο αντέκρουσε αυτή την εκτίμηση δηλώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του 2011- με την οποία ανέβηκε η ηλικία συνταξιοδότησης- είχε εγκριθεί από κυβέρνηση τεχνοκρατών, που «δεν είχε ψηφιστεί από κανέναν». Ο Σαλβίνι από την πλευρά του είπε πως οι θεσμοί και οι άνθρωποι που επικρίνουν τώρα τα σχέδια της κυβέρνησης, ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν την Ιταλία.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις Ντι Μάιο και Σαλβίνι, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε γράψει στο Facebook ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους της, αλλά θα τον ενισχύσει τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας τα πλάνα επενδύσεων. Σημείωσε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με κρατικές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν μαζί να καταστρώνουν ένα εθνικό σχέδιο επενδύσεων.

Πληροφορίες: New York Times, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ