Νέα συσκευή μεγέθους σπιρτόκουτου κάνει τον Στίβεν Χόκινγκ να μιλάει - iefimerida.gr

Νέα συσκευή μεγέθους σπιρτόκουτου κάνει τον Στίβεν Χόκινγκ να μιλάει

Στίβεν Χόκινγκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης του iBrain, της επαναστατικής νέας φορητής συσκευής που αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, είναι να σκεφτεί τι λέξη θέλει να πει. Και, τόσο απλά, ο πιο διάσημος φυσικός από την εποχή του Αϊνστάιν θα μπορεί επιτέλους να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι αφόρητα εξοργιστικό να έχει η ανθρωπότητα στην διάθεσή της ένα τέτοιο μυαλό, όπως του Στίβεν Χόκινγκ, και να μην μπορεί να ακούσει «καθαρά» (λόγω της νόσου του Λου Γκέρινγκ από τη οποία πάσχει) τι έχει να της πει.

Αυτό έρχεται να αλλάξει μέσω του iBrain, της πρωτοποριακής συσκευής που προέκυψε από την συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και της εταιρίας NeuroVigil.

Η νέα συσκευή, μεγέθους σπιρτόκουτου, συνδέεται στο κεφάλι του ασθενούς μέσω μιας ελαστικής μαύρης κορδέλας και χρησιμοποιείται για να μετρήσει να διαγνώσει ασθένειες όπως άπνοια, κατάθλιψη και αυτισμός.

Νέα συσκευή μεγέθους σπιρτόκουτου κάνει τον Στίβεν Χόκινγκ να μιλάει | iefimerida.gr 0

Ενώ, με την ίδια λογική, η ίδια συσκευή μπορεί δυνητικά να «διαβάσει» τις σκέψεις του ασθενή ως εγκεφαλικά κύματα και να τις μετατρέψει σε λέξεις.

Ιδανικό πειραματόζωο για την συσκευή ήταν από την αρχή δεδομένο πως θα ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος και έδωσε την άδεια να έρθει μια ομάδα επιστημόνων στο σπίτι του στην Αγγλία και να συνδέσουν την συσκευή πάνω του.

Αυτό που του ζητήθηκε είναι να σκεφτεί ότι σφίγγει μια μπάλα του τένις με το δεξί του χέρι, μια κίνηση που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να κάνει.

«Στόχος ήταν να δούμε αν ο Στίβεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να δημιουργήσει μια σταθερή εικόνα που η συσκευή θα μπορούσε να μεταφράσει σε λέξεις», δήλωσε ο δημιουργός της συσκευής Δρ. Λόου, στους New York Times.

Το πρώτο αυτό τεστ στέφθηκε με μερική επιτυχία, γεμίζοντας τους δημιουργούς του iBrian με αισιοδοξία ότι μελλοντικά η συσκευή μπορεί να βοηθήσει τον Στίβεν Χόκινγκ (και όλους τους υπόλοιπους που πάσχουν από αντίστοιχες ασθένειες) να καταφέρει να επικοινωνήσει καλύτερα με το περιβάλλον του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ