Κεφτέδες από φακές - iefimerida.gr

Κεφτέδες από φακές

Φωτογραφία: Liz and Max Haarala Hamilton
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι φακές είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος, χορταστικές και γεμάτες σίδηρο.

Στην Τουρκία, παραλείπουν τη σάλτσα και σερβίρουν τους κεφτέδες τυλιγμένους σε ένα φύλλο μαρούλι με λίγες σταγόνες λεμόνι που στίβουν επί τόπου.

Για 4 άτομα:

  • 1/2 φλιτζάνι πράσινες φακές
  • 140 γρ. μανιτάρια κρεμίνι
  • 2/3 φλιτζανιού λιαστές τομάτες
  • 1/3 φλιτζάνι καρύδια
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. λιβανέζικο μείγμα 7 μπαχαρικών
  • 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
  • 2 κ.σ. τοματοπελτέ
  • φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρος
  • πρέζα μπούκοβο
  • 6 τομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών 
  • 400 γρ. τομάτες κονκασέ
  • 1 κ.σ. τοματοπολτός
  • χούφτα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ºC και λαδώστε μια λαμαρίνα.
  • Πλύνετε τις φακές και βάλτε τις να βράσουν σε νερό που τις καλύπτει για 30-35’, μέχρι να μαγειρευτούν και το νερό να απορροφηθεί.
  • Χτυπήστε στο μίξερ τα μανιτάρια, τις λιαστές τομάτες, τα καρύδια, τη σος σόγια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το σκόρδο για 1’. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά πριν ροδίσουν. Προσθέστε το μείγμα 7 μπαχαρικών και τη ρίγανη και αλατοπιπερώστε γενναία.
  • Προσθέστε το μείγμα μανιταριών στο τηγάνι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2-3’. Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές και μαγειρέψτε για άλλα 2’, ανακατεύοντας τακτικά. Τέλος, προσθέστε τον τοματοπελτέ, και μαγειρέψτε για 1’, ανακατεύοντας. Αφήστε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  • Μόλις το μείγμα κρυώσει, πλάστε κεφτεδάκια. Ψήστε τα στη λαμαρίνα για 20’ ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά.
  • Για τη σάλτσα, σοτάρετε το σκόρδο σε τηγάνι με λάδι για 1’ (δεν πρέπει να ροδίσει). Προσθέστε το κρεμμύδι, αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το κύμινο, τον κόλιανδρο και το μπούκοβο και μαγειρέψτε για άλλο 1’, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέστε τις κομμένες τομάτες και μαγειρέψτε για 2’. Προσθέστε τον ζωμό, τις τομάτες κονσέρβα και τον τοματοπελτέ και αφήστε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού.Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10’, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Σερβίρετε τους κεφτέδες με μπόλικη σάλτσα και φρέσκο μαϊντανό.

Από το βιβλίο The Middle Eastern Vegetarian Cookbook της Salma Hage, εκδ. Phaidon.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ