Βουλευτικές εκλογές στη Λετονία -Ανοδο του φιλορωσικού κόμματος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Βουλευτικές εκλογές στη Λετονία -Ανοδο του φιλορωσικού κόμματος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στη Λετονία σήμερα/ Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λετονοί, για να αναδείξουν τους νέους βουλευτές, στις εκλογές που ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία το φιλορωσικό κόμμα.

Η προοπτική αυτή προκαλεί φόβο σε αρκετούς στη χώρα, που έχει ιστορία στις δύσκολες σχέσεις με τους Ρώσους. Το κεντροαριστερό κόμμα Αρμονία, που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου, «υπόσχεται να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Μάρκις Μπέντικς.

«Πρόκειται για μια ρήξη στη συνεννόησή μας με το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι από το 2004 η Λετονία», προσθέτει. Αυτή τη στιγμή, η χώρα αγγίζει το όριο του 2% του ΑΠΕ, που είναι ο στόχος της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

Το κόμμα Αρμονία, το οποίο στο παρελθόν συνδεόταν με μια συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι δημοφιλές στη ρωσόφωνη μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, είχε έρθει πρώτο σε ψήφους, όμως δεν μπόρεσε να πάρει την εξουσία, καθώς όλα τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να κάνουν συνασπισμό μαζί του.

Δημιουργήθηκε κατά συνέπεια μια τριμερής κυβέρνηση από την κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, τη δεξιά Εθνική συμμαχία και την κεντροδεξιά Ενότητα. Η ομάδα αυτή προχώρησε στην ανάκαμψη της οικονομίας και επανέφερε την ανάπτυξη. Όμως στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως χάνει υποστήριξη.

«Οι ψηφοφόροι θέλουν φρέσκα πρόσωπα. Οι σημερινοί υπουργοί δεν έχουν τίποτε ελκυστικό να τους προτείνουν. Εκεί είναι που βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός», εξηγεί ο αναλυτής Φίλιπς Ραζέφσκις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι και Αγρότες, επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, δεν θα κερδίσουν στις σημερινές εκλογές παρά περίπου 15 έδρες στο 100μελές κοινοβούλιο. Η Εθνική Συμμαχία αναμένεται να κερδίσει 13 και η Ενότητα, που έχει αναβαπτισθεί σε Νέα Ενότητα, ενδέχεται να μην περάσει το όριο του 5% και να μην εκλέξει βουλευτές.

Η Αρμονία, η οποία στρατολόγησε μερικές λετονικής καταγωγής προσωπικότητες επικεφαλής των ψηφοδελτίων της, αναμένεται να επαναλάβει την επιτυχία της και να εκλέξει τουλάχιστον 28 βουλευτές. Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχιών, το κόμμα αυτό μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχώντας με τους λαϊκιστές του KPV LV, που σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις θα πάρει τη δεύτερη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ/ ΑFP, DPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές Λετονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ