Σχέδιο αποσυμπίεσης τραπεζών -Από το μαξιλάρι των 24 δισ. οι κρατικές εγγυήσεις - iefimerida.gr

Σχέδιο αποσυμπίεσης τραπεζών -Από το μαξιλάρι των 24 δισ. οι κρατικές εγγυήσεις

Φωτογραφία: Intimenews
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κομμάτι-κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ του «εργαλείου» για «κόκκινα» δάνεια, που εισηγήθηκε το ΤΧΣ, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι για τις κρατικές εγγυήσεις που θα απαιτηθούν θα αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρίες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes), υπολογίζεται ότι οι απαιτούμενες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο buffer («μαξιλάρι»).

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία του σχεδιασμού και της έγκρισης από την Κομισιόν ενός τέτοιου «εργαλείου» είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται 6-9 μήνες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πιεστική», όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, οι διαδικασίες μπορούν να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν ακόμα κι εντός διμήνου. Το κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να μην «κολλήσει” το προτεινόμενο «εργαλείο» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα ερευνήσει εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, το μοντέλο της Ιταλίας φαίνεται ότι μπορεί να δείξει το δρόμο.

Τρία είναι τα στοιχεία που ζήτησε η Κομισιόν από τους Ιταλούς και θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για την ελληνική κυβέρνηση:

1. Περιορισμός του ρίσκου του Δημοσίου, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων μόνο σε senior ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χαμηλής «επικινδυνότητας»
2. Ο επιμερισμός του ρίσκου και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων θα δοκιμαστεί από την αγορά πριν από την αποδοχή οποιουδήποτε ρίσκου από το Δημόσιο
3. Θα δοθεί ετήσια αποζημίωση (annual fee) στο Δημόσιο για την ανάληψη του ρίσκου, που θα υπολογιστεί σε όρους αγοράς

Από το πρόσφατο ιταλικό παράδειγμα γίνεται, επίσης, σαφές ότι αυτό το «εργαλείο» θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (για τους Ιταλούς ήταν 18 μήνες), με τη δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπάρξει έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειωτέον ότι πέντε τράπεζες της γειτονικής χώρας μπόρεσαν να «καθαρίσουν» από προβληματικά δάνεια 33 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο «εργαλείο».

Κι αν αυτό το μοντέλο «ανακούφισης» από τα «κόκκινα» δάνεια σχεδιάζεται για τις τράπεζες, τι μέλλει γενέσθαι με τους εν λόγω δανειολήπτες; Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση, καθώς το πώς θα αντιμετωπιστούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, εξαρτάται από το πώς θα «στηθεί» το «εργαλείο». Στην Κύπρο, για παράδειγμα, όπου πρόκειται να εφαρμοστεί ένα ανάλογο σχέδιο, αλλά μόνο για τα ενυπόθηκα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, οι οφειλέτες θα έχουν ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεων τους κατά 50%, ενώ ένα κομμάτι της τάξης του 20% θα αναληφθεί από το Κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ