Γκρατέν αγκινάρας - iefimerida.gr

Γκρατέν αγκινάρας

Από το βιβλίο Fress: Bold Flavours from a Jewish Kitchen της Emma Spitzer. Φωτογραφία: Claire Winfield
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτό το κλασικό εβραϊκό πιάτο σερβίρεται είτε ως κυρίως είτε ως ορεκτικό σε ένα μεγάλο τραπέζι ή σε μπουφέ. Πάει πολύ με τραγανές πιτούλες.

Γκρατέν ονομάζεται κάθε φαγητό που μπαίνει στο φούρνο (συνήθως με ήδη μαγειρεμένα υλικά) πασπαλισμένο με γαλέτα και τυρί ή κρέμα γάλακτος μέχρι να ροδίσει.

Για 6 άτομα:

  • 200 γρ. καρδιές αγκινάρας σε βάζο, ψιλοκομμένες
  • 85 γρ. μαγειρεμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 85 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 85 γρ. φρέσκα ή μπαγιάτικα ψίχουλα
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 50 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. μαγιονέζα
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τις τραγανές πιτούλες:

  • 3 πιτούλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού
  • θαλασσινό αλάτι
Γκρατέν αγκινάρας | iefimerida.gr 0

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ τις αγκινάρες, το σπανάκι, τη μισή παρμεζάνα, τα μισά ψίχουλα, τις σκελίδες σκόρδο, τα φιστίκια, την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα και μια πρέζα πιπέρι.
  • Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα ψίχουλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
  • Κόψτε τις πιτούλες σε τετράγωνα, βάλτε τις σε ταψί και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι και θυμάρι.
  • Ψήστε το γκρατέν για 20-25 λεπτά, βάζοντας και τις πίτες στον φούρνο για τα τελευταία 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα δύο. 
  • Το γκρατέν σερβίρεται και ζεστό και κρύο.

Από το βιβλίο Fress: Bold Flavours from a Jewish Kitchen της Emma Spitzer.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ