MH370: Γιατί τώρα λένε πως συνέβη ό,τι και με την πτήση της Helios - iefimerida.gr

MH370: Γιατί τώρα λένε πως συνέβη ό,τι και με την πτήση της Helios

Το μυστήριο της εξαφάνισης της πτήσης MH370 παραμένει άλυτο από το 2014 (Φωτογραφία αρχείου: (AP Photo/Rob Griffith)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον Μάρτιο του 2014 παραμένει άλυτο το μυστήριο της εξαφάνισης της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines με τους 239 επιβαίνοντες στα νερά -πιθανότατα- του Ινδικού Ωκεανού, ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν έκτοτε, από τα πλέον ευλογοφανή μέχρι τα πλέον ευφάνταστα, όπως εκείνα που ρίχνουν την ευθύνη σε... εξωγήινους, τη Βόρεια Κορέα ή κάνουν λόγο για κάποια απάτη με ασφαλιστικές εταιρείες. Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες είναι ότι υπέστησαν κάποια βλάβη τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με το πλήρωμα να αδυνατεί να παρέμβει και το Boeing 777 να πετά στον αυτόματο πιλότο μέχρι που εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του. Είναι η θεωρία που υποστήριξε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία σε έκθεσή της έκανε λόγο για ξαφνική ηλεκτρική βλάβη. Πόσο πιθανό όμως είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εμπορικά αεροσκάφη του κόσμου να έπαθε τέτοια βλάβη;

Πολλές, λέει ένας φίλος της αδελφής του πιλότου της μοιραίας πτήσης και ενθουσιώδης λάτρης των αεροσκαφών. Όπως υποστήριξε ο Σάιμον Γκάνσον μιλώντας στη Daily Star, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε 26 πτήσεις Boeing 777 μόνον το 2016. «Το Βοeing 777 έχει ιστορία περαστικών αποσυμπίεσης σε υψόμετρο χωρίς να σημαίνει συναγερμός στο πιλοτήριο. Αν προσθέσετε σ’ αυτό και την αδυναμία του πληρώματος να απαντήσει σε μηνύματα τότε αυτό μας δείχνει ηλεκτρική βλάβη. Και μπορεί να ξανασυμβεί».

Κάτι αντίστοιχο, να θυμήσουμε είχε συμβεί και στην πτήση της Helios που κατέπεσε στο Γραμματικό το 2005. Και εκεί είχε γίνει αποσυμπίεση, όχι λόγω ηλεκτρικής βλάβης βέβαια.

MH370: Γιατί τώρα λένε πως συνέβη ό,τι και με την πτήση της Helios  | iefimerida.gr 0

Παρά τις δύο μεγάλες υποθαλάσσιες έρευνες μόνον κάποια συντρίμμια βρέθηκαν, που εκβράστηκαν σε παραλίες του Ινδικού Ωκεανού.

MH370: Γιατί τώρα λένε πως συνέβη ό,τι και με την πτήση της Helios  | iefimerida.gr 1
MH370: Γιατί τώρα λένε πως συνέβη ό,τι και με την πτήση της Helios  | iefimerida.gr 2

Τον περασμένο μήνα ομάδα επιθεωρητών της Μαλαισίας στο τελικό της πόρισμα είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει την αιτία της εξαφάνισης, επισημαίνοντας, πάντως ότι δεν συντρέχει λόγος υποψίας μηχανικού προβλήματος, ούτε κάτι στη συμπεριφορά του πιλότου ή του συγκυβερνήτη που να παραπέμπει σε κακόβουλη ενέργεια.

Το πόρισμα των 19 εμπειρογνωμώνων της Μαλαισίας δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πως ανακοίνωσε η Malaysia Airlines το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο στις 23 Φεβρουαρίου, 12 μέρες πριν την μοιραία πτήση και επρόκειτο να υποβληθεί σε νέο έλεγχο στις 19 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Από το 1995 σχεδόν 1.200 Boeing 777 έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές πτήσεις ή ως μεταγωγικά. Σε διάστημα εικοσαετίας μόνον πέντε εξ’ αυτών καταστράφηκαν από πυρκαγιά, συνετρίβησαν ή εξαφανίστηκαν.

Συγγενείς των επιβατών ακόμη περιμένουν απαντήσεις (Φωτογραφία: ΑΡ)

Την περασμένη εβδομάδα η ίδια βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε το τελευταίο μήνυμα που εστάλη στον πιλότο Ζάκαρι Σαχ πριν χαθεί το αεροπλάνο από το ραντάρ με την αδελφή του να λέει ότι ο Σαχ τραύλιζε στα τελευταία λόγια του. Και χθες η Daily Star άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να μη χάθηκε στη θάλασσα, όπως ευρέως πιστεύεται, καθώς κινητά επιβατών συνέχισαν να ηχούν τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ MH 370 Malaysia Airlines Boeing 777
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ