Η Σερβία ζητά στήριξη από τον Πούτιν για το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών με το Κόσοβο - iefimerida.gr

Η Σερβία ζητά στήριξη από τον Πούτιν για το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών με το Κόσοβο

H σημερινή είναι η 13η συνάντηση την τελευταία εξαετία των προέδρων Ρωσίας και Σερβίας (Φωτογραφία: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Σερβίας προκειμένου να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πώς θα προωθήσει το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών με το Κόσοβο, μετά τις αντιδράσεις του Βερολίνου και άλλων μελών της ΕΕ.

Ο Αλεξάντερ Βούτσις αποζητά τη συναίνεση της ΕΕ και των ΗΠΑ για να ξεπαγώσει τις σχέσεις της χώρας του με το Κόσοβο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένταξη των δύο κρατών στην Ένωση την επόμενη δεκαετία. Αλλά η πρόταση του Σέρβου προέδρου για μια πιθανή ανταλλαγή εδαφών προσκρούει στις αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ κι άλλων ευρωπαίων ηγετών, που φοβούνται ότι θα αναζωπυρωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια.

Το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Πρίστινα εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε μια διαφιλονικούμενη περιοχή, όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο, στα βόρεια με αποτέλεσμα το Βελιγράδι να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών του».

«Θα ενημερώσω τον Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις και θα ζητήσει τη στήριξή του σ’ όλα τα διεθνή φόρα. Πιστεύω ότι θα τη λάβουμε όπως και την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, αλλά η βούλησή του να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν -13η την τελευταία εξαετία – λαμβάνει χώρα ενώ η Σερβία πραγματοποιεί αεροπορικές ασκήσεις με τη Ρωσία, λίγο πριν μετάσχει με το ΝΑΤΟ σε κοινά γυμνάσια εντός του μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ