Ανακωχή Μαξίμου-Καμμένου έως τον Μάρτιο για το Σκοπιανό - iefimerida.gr

Ανακωχή Μαξίμου-Καμμένου έως τον Μάρτιο για το Σκοπιανό

Συνεχίζεται η κόντρα Κοτζιά-Καμμένου / Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Όλα δείχνουν πάντως ότι μετά την αρχική αμηχανία λόγω της χαμηλής συμμετοχής στο δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες λάβει προς αυτή την κατεύθυνση ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού πρώτα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι μόνο μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Αθήνα θα επιτρέψει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έσπευσε να δηλώσει ότι για την Ελληνική πλευρά σημασία δεν έχει τόσο το διαδικαστικό ζήτημα του χρονοδιαγράμματος όσο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως η αλλαγή του Συντάγματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές ο Ζάεφ αν δεν καταφέρει ως την επόμενη εβδομάδα να βρει τις απαιτούμενες επιπλέον ψήφους για να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Όλα δείχνουν πως το τρίτο ημίχρονο θα παιχτεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Τότε άλλωστε δεσμεύτηκαν οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος να ξανανοίξουν το θέμα μετρώντας τους βουλευτές τους. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν φαίνονται να ανησυχούν για το αν θα βρεθούν οι συσχετισμοί για έγκριση της συμφωνίας τον Μάρτιο.

Συνεχίζεται η κόντρα Κοτζιά-Καμμένου

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός εξωτερικών, έσπευσε αργά το βράδυ αν απαντήσει ένα προς ένα τα σημεία που έβαλε ο υπουργός άμυνας «σφάζοντας με το βαμβάκι» τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

Ο Νίκος Κοτζιάς, κατ΄ αρχήν έριξε το γάντι στον κυβερνητικό εταίρο καλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «...ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν έμεινε όμως μόνο εκεί αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα, και απάντησε στον ισχυρισμό Καμμένου ότι μετά τη χαμηλή συμμετοχή στο Δημοψήφισμα υπάρχει θέμα εγκυρότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών (έκανε κατ΄ αρχήν δική του ανάγνωση των αριθμών για να μιλήσει για υψηλή συμμετοχή), δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση. Όσο για τη συνολική στάση Καμμένου, ο Νίκος Κοτζιάς δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης των επιλογών του σημειώνοντας με νόημα ότι « εξωτερική πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ