Σκόπια: Φωτογραφικό ταξίδι στην πιο κιτς πόλη της Ευρώπης [εικόνες] - iefimerida.gr

Σκόπια: Φωτογραφικό ταξίδι στην πιο κιτς πόλη της Ευρώπης [εικόνες]

Σκόπια/ Φωτογραφία: INTIME NEWS- ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες η ΠΓΔΜ λόγω του δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες.

Μετά, λοιπόν, την συντριπτική πλειοψηφία του «Ναι», αλλά με μεγάλο πρόβλημα, κυρίως για τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του, την χαμηλή συμμετοχή, τόσο τα ελληνικά μέσα, όσο και ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζουν τι θα γίνει... την «επόμενη μέρα».

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες η ΠΓΔΜ λόγω του δημοψηφίσματος.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αναλυτές, ρεπόρτερ και κάμεραμαν βρέθηκαν στην πρωτεύουσα των Σκοπίων για να καλύψουν το γεγονός και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτήν την... παράξενη πόλη.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αναλυτές, ρεπόρτερ και κάμεραμαν βρέθηκαν στην πρωτεύουσα για να καλύψουν το γεγονός, ωστόσο μάλλον μόνο ευχάριστο δεν θα τους φάνηκε το ταξίδι τους και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, αλλά και λόγω της αδιάφορης, μουντής, χωρίς ζωή, πόλης.


Μεγάλες εφημερίδες, όπως ο Guardian και τo Spiegel ουκ ολίγες φορές έχουν χαρακτηρίσει την γειτονική χώρα, κιτς, δικαιολογώντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό τους.

Μάλιστα η «ανανέωση» της πόλης πριν περίπου 8 χρόνια μπορεί να έκανε και τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλα όσα προστέθηκαν στην πλατεία των Σκοπίων είναι ο λόγος που οι travel advisors χαρακτηρίζουν συνεχώς την πόλη... κιτς.

Μεγάλες εφημερίδες, όπως ο Gurdian και τo Spiegel ουκ ολίγες φορές έχουν χαρακτηρίσει την γειτονική χώρα, κιτς, δικαιολογώντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό τους.

Ο δρόμος με τα νεοκλασικά κτίρια, τους κίονες και τις περίτεχνες στέγες που χτίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια δεν «ταιριάζουν» καθόλου με την υπόλοιπη εικόνα της πόλης. Πολλά εξ' αυτών δεν είναι καν ολοκληρωμένα κτίρια, παρά μόνο προσόψεις που τοποθετήθηκαν στα ήδη υπάρχονται κτίρια.

Τα Σκόπια το 2010 προσπάθησαν να βγάλουν από πάνω τους τον τίτλο της πιο ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης, ανεγείροντας καινούργια δημαρχεία και κυβερνητικά κτίρια, καθώς και τοποθετώντας δεκάδες αγάλματα στην καρδιά της πρωτεύουσας, με κυρίαρχα τα δύο τεράστια αγάλματα του «Μεγάλου Αλέξανδρου», το ένα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και το άλλο στην κεντρική πλατεία, τα οποία εσχάτως μετονόμασαν σε «αγάλματα αρχαίων πολεμιστών».

Μάλιστα η «ανανέωση» της πόλης πριν περίπου 8 χρόνια μπορεί να έκανε και τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλα όσα προστέθηκαν στην πλατεία των Σκοπίων αποτέλεσαν και τον λόγο που οι travel advisors λένε τα χειρότερα για την πόλη.

Το έργο της ανάπλασης αυτής, ολοκληρώθηκε το 2014 και παρ΄ότι θεωρήθηκε ενδιαφέρον, στο τέλος το αποτέλεσμα δίχασε.

Ο δρόμος με τα νεοκλασικά κτίρια, τους κίονες και τις περίτεχνες στέγες που χτίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια δεν «ταιριάζουν» καθόλου με την υπόλοιπη εικόνα της πόλης.

Όλο το έργο κόστισε συνολικά 200 με 500 εκατομμύρια δολάρια και άλλαξε εντελώς το «πρόσωπο» της πόλης, αποτυγχάνοντας όμως να βγάλει από πάνω του το... κιτς.

«Είναι πολύ κιτς, αλλά για κάποιο λόγο ελκύει επισκέπτες», ανέφερε ο Ολιβνερ Στεφανόφσκι, διευθυντής ξενοδοχείου σε παλαιότερη συνέντευξη του στον Guardian.

Απροσπέραστα δεν μένουν και τα δεκάδες αγάλματα στην καρδιά της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα τα δύο τεράστια αγάλματα του «Μέγα Αλέξανδρου», το ένα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και το άλλο στην πλατεία.

«Είναι ένα κιτς ιστορικών προδιαγραφών», είχαν αναφέρει από την άλλη οι αρχιτέκτονες στο Spiegel, την ώρα που τα τοπικά ΜΜΕ εκθείαζαν το αποτέλεσμα, σχολιάζοντας για ένα νεο-κλασικό και μπαρόκ αποτέλεσμα.

«Στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», ανέφερε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού προσθέτοντας πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Εφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».

Όλο το έργο κόστισε συνολικά 200 με 500 εκατομμύρια δολάρια και άλλαξε εντελώς το «πρόσωπο» της πόλης, αποτυγχάνοντας όμως να βγάλει από πάνω του το... κιτς.

«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β’ υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», τόνισε το Spiegel πριν μερικά χρόνια.

«Είναι ένα κιτς ιστορικών προδιαγραφών», είχαν αναφέρει από την άλλη οι αρχιτέκτονες στο Spiegel, την ώρα που τα τοπικά ΜΜΕ εκθείαζαν το αποτέλεσμα, σχολιάζοντας για ένα νεο-κλασικό και μπαρόκ αποτέλεσμα.

Ερχόμενοι στο σήμερα, οι φωτογράφοι των Ελληνικών πρακτορείων που βρέθηκαν στην πόλη για το δημοψήφισμα, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, αλλά από τον φακό τους «αφήνουν» να φανούν κι άλλες πλευρές της πόλης, αποδεικνύοντας πως κανένας κίονας και κανένα άγαλμα δεν θα ομορφύνουν το παλαιό και «ταλαιπωρημένο» κέντρο.

Τα μωρά που σηκώνουν τις παλάμες τους στους αγνώστους...

Μωρά αφημένα στους δρόμους υψώνουν τις χούφτες τους στους περαστικούς, κλειστά και παρατημένα μαγαζιά ερημώνουν γύρω από την πλατεία, ενώ τα χρωματιστά γκράφιτι έρχονται σε αντίθεση με το μπρούτζινο των μνημείων, δημιουργώντας μία εικόνα κάπως καταθλιπτική.

Τα κλειστά μαγαζιά που μαραζώνουν γύρω από την πλατεία
Οι ψαράδες που ελπίζουν να πιάσουν κάτι στον «ξεχασμένο» Βαρδάρη.
Τα παλιοκούτια και οι αφίσες κολλημένες στις πλατείες, όπως και...
Τα γκράφιτι που έρχονται σε αντίθεση με τα μπρούτζινα αγάλματα... είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που σου προκαλούν μία μελαγχολία.

Φωτογραφίες:

INTIME NEWS- ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Eurokinissi- ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια πόλη αγάλματα κιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ