Τσιόδρας: Κανένας βουλευτής του Ποταμιού δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Τσιόδρας: Κανένας βουλευτής του Ποταμιού δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΤΑΜΙΟΥ Δημήτρης Τσιόδρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αν από το δημοψήφισμα σήμερα βγει ‘ναι' και προχωρήσουν στη συνέχεια οι γείτονές μας στις συνταγματικές αλλαγές, η πίεση προς την Ελλάδα από ΗΠΑ και ΕΕ θα είναι πολύ μεγάλη».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Δημήτρης Τσιόδρας. Ενώ επαναλαμβάνει ότι στο κόμμα του βλέπουν θετικά τη συμφωνία παρά τα προβλήματά της και επισημαίνει ότι «αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία, δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα πάει σε εκλογές».
«Εμείς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν δίνουμε. Κανένας βουλευτής του Ποταμιού δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δηλώνει εξάλλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την τραγωδία στο Μάτι, ενώ για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σκάνδαλο στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό υπογραμμίζει ότι «έχουμε πάρει από την Ε.Ε. 1,6 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή η Μόρια είναι ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο. Χειρότερος από αυτούς στην Τουρκία και την Αφρική. Αυτό από μόνο του είναι σκάνδαλο».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Τσιόδρας σημειώνει μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι έχει φροντίσει να την ακυρώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που συγκυβερνά περίπου τέσσερα χρόνια αγκαλιά με την ακροδεξιά, υποστηρίζει δε, ότι «η Σοσιαλδημοκρατία, που άνθησε μεταπολεμικά, συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση κοινωνικού κράτους μέσω της αναδιανομής εντός εθνικών συνόρων, δεν έχει τις απαντήσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης».
«Οι πιο ριζοσπαστικές - προοδευτικές προτάσεις βρίσκονται στο κοινό μανιφέστο Εμανουέλ Μακρόν - Γκι Φέρχοφσταντ στο οποίο μιλούν για επανίδρυση της ΕΕ» υπογραμμίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Δημήτρη Τσιόδρα, στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ. Μάλιστα ο κ. Μπούλμαν την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου. Ποια είναι η θέση σας;

Εδώ έχουμε το εξής παράξενο. Ο κ. Μπούλμαν, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μιλάει για τέτοιου είδους μέτωπο στην Ελλάδα, είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ. Λέει λοιπόν ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει με τίποτα, αυτό που κάνει το κόμμα του στη χώρα του. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Αλλά αυτά τα περί δήθεν προοδευτικού μετώπου, έχει φροντίσει να τα ακυρώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν συγκυβερνά περίπου τέσσερα χρόνια αγκαλιά με την ακροδεξιά. Δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι προοδευτικός, επειδή αυτοχαρακτηρίζεται έτσι. Βλέπουμε αριστερούς πολιτικούς να είναι πολύ πιο συντηρητικοί από κεντροδεξιούς. Είναι πρόοδος να γυρίζεις την πλάτη και να έχεις κλειστά μάτια σε αλλαγές που γίνονται σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο; Είναι πρόοδος ο προπηλακισμός, οι τραμπουκισμοί και η στοχοποίηση όσων έχουν διαφορετικές απόψεις; Είναι πρόοδος το διώξιμο των επενδύσεων επειδή απεχθάνεσαι την ιδιωτική πρωτοβουλία και είσαι αγκυλωμένος σε κρατικίστικες λογικές των δεκαετιών του '50 και του '60; Ο προοδευτισμός δεν κρίνεται με ταμπέλες των μέσων του 20ου αιώνα. Κρίνετε από το πόσο οι ιδέες σου απηχούν τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο.

Οι ίδιες φωνές υποστηρίζουν ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και είναι η αλλαγή πορείας της Ευρώπης, η στροφή στη Σοσιαλδημοκρατία.

Η σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στην Ευρώπη. Το SPD, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο, στη Γαλλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καταποντιστεί, στην Ιταλία κυβερνούν οι λαϊκιστές. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν εξαιρέσεις, που δεν αναιρούν την πραγματικότητα. Η Σοσιαλδημοκρατία, που άνθησε μεταπολεμικά, συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση κοινωνικού κράτους μέσω της αναδιανομής εντός εθνικών συνόρων, δεν έχει τις απαντήσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ψάχνεται η ίδια. Η εποχή απαιτεί άλλες προσεγγίσεις μακριά από τις παραδοσιακούς διαχωρισμούς. Ο δυτικός κόσμος και η φιλελεύθερη δημοκρατία υφίστανται μεγάλη αμφισβήτηση και ίσως είμαστε ακόμη μόνο στην αρχή. Αυτή την εποχή οι πιο προωθημένες θέσεις για την Ευρώπη, δεν είναι αυτές των σοσιαλδημοκρατών. Είναι αρκετά συντηρητικές. Οι πιο ριζοσπαστικές - προοδευτικές προτάσεις βρίσκονται στο κοινό μανιφέστο Εμ. Μακρόν- Γκ. Φέρχοφσταντ στο οποίο μιλούν για επανίδρυση της ΕΕ και καταθέτουν συγκεκριμένες λύσεις για την προώθηση της ενοποίησης.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αναβίωση του δικομματισμού που συνθλίβει τα μικρότερα κόμματα. Θα καταφέρετε να αντέξετε στο κλίμα πόλωσης που θα υπάρξει προεκλογικά;

Πάμε πράγματι σε μια από τις πιο πολωτικές προεκλογικές περιόδους που έχουμε γνωρίσει και ο κίνδυνος που περιγράφετε υπάρχει. Όντως τα μικρότερα κόμματα θα υποστούν μεγάλη πίεση, αφού θα γίνει προσπάθεια να επικρατήσει το δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» που βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Το αν θα αντέξουμε, εξαρτάται από το αν θα κατορθώσουμε να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη να είμαστε στην επόμενη Βουλή. Αν θα κρίνουν ότι δίχως τον προοδευτικό, αντιλαϊκίστικο, τεκμηριωμένο λόγο του Ποταμιού η Βουλή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη. Αν θα ήταν χρήσιμο ή όχι το Ποτάμι να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Από τις απαντήσεις στα παραπάνω θα κριθεί το ποσοστό μας.

Πώς εξηγείτε το κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις;

Από το 36% που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, παρ' όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, περίπου οι μισοί δηλώνουν σταθερά ότι θα τον ξαναψηφίσουν. Από το άλλο 50%, το 25% έχει εγκαταλείψει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το άλλο 25% παραμένει επιφυλακτικό, αλλά δεν έχει μετακινηθεί σε άλλο κόμμα και κάποιοι σκέφτονται τι θα ψηφίσουν. Σε αυτό τον κόσμο στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας με κυρίαρχο επιχείρημα ότι όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν «αναγκαίος συμβιβασμός» και «τακτικός ελιγμός» αλλά τώρα «έχουμε λυμένα τα χέρια για να κάνουμε τα δικά μας». Προσπαθεί επίσης να ενεργοποιήσει αντιδεξιά σύνδρομα λέγοντας «κάναμε λάθη, αλλά δεν πρέπει να έρθει η δεξιά». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια περιθώρια συσπείρωσης αλλά όχι πολλά, γιατί πολύ μεγάλο τμήμα εκείνων που τον πίστεψαν του έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη. Μπορεί λοιπόν να δείχνει ότι ανεβαίνει κάποιες μονάδες, αλλά δεν του φθάνουν σε καμιά περίπτωση να κερδίσει εκλογές.

Συζητάτε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα συμμετέχουν τα στελέχη του Ποταμιού στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι θα αντικαταστήσουμε τον Καμμένο στην κυβέρνηση και ότι ο Θεοδωράκης θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα διαψεύδαμε κάθε μέρα και σε όλους τους τόνους αλλά κάποιοι επέμεναν να τα διακινούν. Τώρα ακούμε άλλα. Έχουμε συνηθίσει στα σενάρια. Το Ποτάμι θα δώσει τη μάχη να μπει στη Βουλή αυτόνομο και είναι ανοιχτό σε μετεκλογικές συνεργασίες με βάση τις επτά προτεραιότητες που έχει καταθέσει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στη ΔΕΘ ότι αν ο κ. Καμμένος δεν ψηφίσει τη συμφωνία τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Αν ψηφίσετε τη Συμφωνία πως θα οδηγηθούμε σε κάλπες;

Αν από το δημοψήφισμα σήμερα βγει «ναι» και προχωρήσουν στη συνέχεια οι γείτονές μας στις συνταγματικές αλλαγές, η πίεση προς την Ελλάδα από ΗΠΑ και ΕΕ θα είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε τονίσει ότι βλέπουμε θετικά τη συμφωνία παρά τα προβλήματά της, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συμφωνία δεν αφορά κάποιο επιμέρους ζήτημα. Πρόκειται για μείζον θέμα από το οποίο κρίνεται και αν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Πρέπει να είναι σαφές λοιπόν ότι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα πάει σε εκλογές. Εμείς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν δίνουμε. Κι επειδή και γι' αυτό το θέμα ακούγονται διάφορα σενάρια τις τελευταίες μέρες, το λέω κατηγορηματικά. Κανένας βουλευτής του Ποταμιού δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην πρόσφατη καμπάνια του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ζητάτε «τυφλή δικαιοσύνη» στο Μάτι. Πιστεύετε κ. Τσιόδρα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες;


Αυτό είναι προφανές από την πρώτη στιγμή. Θυμάστε τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών, με χάρτες, υποτιθέμενες φωτογραφίες από δορυφόρους και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας; Πού πήγαν όλα αυτά; Πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τον εισαγγελέα που διεξάγει τις έρευνες να περιμένει κάποιους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα. Τελικά ύστερα από την κατακραυγή, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να αποδοθούν. Το οφείλει η Πολιτεία στους ανθρώπους που χάθηκαν λόγω λαθών και παραλείψεων των υπευθύνων.

H αντιπολίτευση μιλάει για σκάνδαλο στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι έχουμε πάρει από την Ε.Ε. 1,6 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή η Μόρια είναι ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο. Χειρότερος από αυτούς στην Τουρκία και την Αφρική. Αυτό από μόνο του είναι σκάνδαλο. Είναι ντροπή για τη χώρα και για τον πολιτισμό μας να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Τα υπόλοιπα ερευνώνται και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Σε κάθε περίπτωση είναι επίσης απαράδεκτο να περνούν δημοσιογράφοι τη νύχτα στο κρατητήριο ύστερα από μήνυση υπουργού. Είναι καιρός το αυτόφωρο για δημοσιεύματα να καταργηθεί. Καταθέσαμε και σχετική τροπολογία αλλά η κυβέρνηση δεν τη δέχθηκε. Θέλει να χρησιμοποιεί το αυτόφωρο ως μέσο εκφοβισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ