Επέλαση «Ξενοφώντα»: Πτώσεις δέντρων, δεμένα πλοία, χιόνια -Σοβαρά προβλήματα - iefimerida.gr

Επέλαση «Ξενοφώντα»: Πτώσεις δέντρων, δεμένα πλοία, χιόνια -Σοβαρά προβλήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κακοκαιρία «Ξενοφών», η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, εξακολουθεί να σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους, ακόμη και χιόνια!

Τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχίζονται, με τα πλοία να συνεχίζουν να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 350 κλήσεις στην περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο Λεκανοπέδιο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Ισχυροί άνεμοι στο λιμάνι της Ραφήνας

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.

Ανεμοι έως 10 μποφόρ

Χθες, στο λιμάνι της Αίγινας, με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σαρώνει τη χώρα

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων, γι' αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Κακοκαιρία στη Μυτιλήνη

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά.

Λιμάνι Μυτιλήνης

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη, ο παιδικός σταθμός, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, το γυμνάσιο και το λύκειο στο Πόρτο Ράφτη.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Κέα, Κύθνο και Κάρυστο.

«Τσουνάμι» στη λίμνη Ιωαννίνων

Στους ισχυρούς ανέμους παραδόθηκε και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Τα κύματα έφτασαν τόσο ψηλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που έβγαιναν στον δρόμο, ενώ τα δέντρα κόντεψαν να ξεριζωθούν.

«Τσουνάμι» στη λίμνη Ιωαννίνων
Ο δυνατός αέρας παραλίγο να ξεριζώσει δέντρα

Ξεριζώθηκαν δέντρα σε πολλές περιοχές

Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρα στην παραλία της Βαλοπούλας στη Χαλκίδα. Στο κέντρο της πόλης, ο δυνατός αέρας σήκωσε κυριολεκτικά πινακίδες, ομπρέλες, τραπέζια και καρέκλες.

Δέντρα ξεριζώθηκαν σε παραλία της Χαλκίδας
Προβλήματα και στην Εύβοια από την κακοκαιρία

Στο κέντρο της Πάτρας, ο δυνατός αέρας ξερίζωσε δέντρα και τα πέταξε πάνω στα καλώδια με τον φωτισμό και σε καρέκλες καταστήματος. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν κάθονταν πελάτες στο μαγαζί και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ξεριζώθηκαν δέντρα στο κέντρο της Πάτρας
Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός
Επεσαν δέντρα έξω από καφετέρια

Έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, ένα δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από αυτόν, ενώ το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ενα δέντρο ξεριζώθηκε έξω από τον ηλεκτρικό στην Κηφισιά

Το βράδυ της Τετάρτης έπεσαν στην παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος της Φαντασίας, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, ένα πεύκο και μια κολώνα φωτισμού, από τη διαχωριστική νησίδα.

Πτώσεις δέντρων στη Γλυφάδα

Ξεριζώθηκε δέντρο και στο Χίλτον

Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ένα μεγάλο δέντρο έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους.

Ευτυχώς, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το δέντρο έπεσε από την μέσα πλευρά του ξενοδοχείου και συγκεκριμένα στο γρασίδι ανάμεσα στα άλλα δέντρα και όχι από την άλλη πλευρά όπου ήταν πεζοδρόμιο, και έτσι δεν σημειώθηκε ατύχημα.

Επέλαση «Ξενοφώντα»: Πτώσεις δέντρων, δεμένα πλοία, χιόνια -Σοβαρά προβλήματα | iefimerida.gr 14
Επέλαση «Ξενοφώντα»: Πτώσεις δέντρων, δεμένα πλοία, χιόνια -Σοβαρά προβλήματα | iefimerida.gr 15

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ξενοφών», όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους έφερε και τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα.

Τα πρώτα χιόνια

Ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά, όπως δείχνει η web κάμερα που έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.

Στα λευκά «ντύθηκε» όμως και το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου.

Το «έστρωσε» στο Βελούχι

Πέρα από τον Όλυμπο και το Βελούχι στην Στερεά Ελλάδα όπου το χιόνι το έστρωσε, στο Παρνασσό σήμερα το πρωί έχει χιονοθύελλα.

Οπως φαίνεται και στο βίντεο οι ισχυροί άνεμοι και το πυκνό χιόνι δημιούργησαν ένα άκρως χειμερινό τοπίο που πολλοί αντικρίζουν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και όχι τον Σεπτέμβριο.

Πλοίο προσπαθεί να δέσει στο λιμάνι της Ραφήνας με 10 μποφόρ

Τα προβλήματα στην ακτοπλοϊα λόγω των θυελλωδών ανέμων είναι τεράστια, γι’ αυτό και είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Ένα απίστευτο βίντεο από το λιμάνι της Ραφήνας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανάρτησε στο Facebook η σελίδα Forecast Weather Greece.

Στο ερασιτεχνικό βίντεο φαίνεται το Superunner -δεμένο σε όλους τους κάβους- να προσπαθεί να κρατηθεί στον προβλήτα του λιμανιού, τη στιγμή που οι άνεμοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ.

Κύματα-«μαμούθ» σαρώνουν τις ακτές της Πάρου

Σε Παροικία, Νάουσα και σε άλλους παράκτιους οικισμούς της Πάρου, η κακοκαιρία μαίνεται και ολόκληρο το νησί μοιάζει να είναι παραδομένο στο έλεος των λυσσωδών ανέμων που κατά πολλούς είναι οι σφοδρότεροι των τελευταίων χρόνων, αφού ελάχιστοι θυμούνται κάτι ανάλογο τα τελευταία δέκα χρόνια στο νησί. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα μανιασμένα κύματα βγαίνουν στη στεριά.

Οι άνεμοι έσκισαν τα πανιά ιστιοφόρου στην Πάτρα

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και στην Πάτρα, όπου υπάρχουν αναφορές για πτώσεις δέντρων και κλαδιών στην ευρύτερη περιοχή, με την Πυροσβεστική ήδη να έχει παρέμβει σε δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, στον Πατραϊκό Κόλπο ένα ιστιοφόρο έπλεε με σκισμένα πανιά, προσπαθώντας να πιάσει λιμάνι.

Οι άνεμοι έσκισαν τα πανιά ιστιοφόρου στην Πάτρα

Το Superferry μπήκε στο λιμάνι της Τήνου με μεγάλη κλίση από τα 10 μποφόρ

Με ιδιαίτερη δυσκολία εισήλθε το Superferry την Τρίτη στο λιμάνι της Τήνου, με μεγάλη κλίση, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων, που άγγιζαν τα 10 μποφόρ.

Η εικόνα του πλοίου να γέρνει κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Ευτυχώς το καράβι έδεσε στην Τήνο λίγα λεπτά αργότερα, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Βυθίσεις σκαφών λόγω της κακοκαιρίας

Βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την ελληνική επικράτεια, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λιμενικό εντός του λιμένα Καλύμνου, βυθίστηκε το ταχύπλοο σκάφος «Πήγασος», εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα σκάφη «Ζωή» και «Βάσω» και εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας το σκάφος «Μάριος».

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν επιβαίνοντες και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.

Χωρίς ρεύμα βόρεια προάστια και Πειραιάς

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής λόγω των δέντρων που πέφτουν πάνω στις γραμμές της ΔΕΗ.

Όπως είπε στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, «έχουμε αρκετές διακοπές στον Άγιο Στέφανο τη Δροσιά τα Βριλήσσια αλλά και τον Πειραιά». «Έχουν ξεριζωθεί δέντρα λόγω των ισχυρών ανέμων και πέφτουν πάνω στις γραμμές», εξήγησε ο κ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τα προβλήματα αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να έχουν ομαλοποιηθεί. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από πτώσεις δέντρων σημειώνονται και στο Πόρτο Ράφτη.

Μποτιλιάρισμα στην Αττική

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για τους οδηγούς το πρωινό της Πέμπτης, στην Αττική, αφού εξαιτίας της κακοκαιρίας και ειδικότερα των ισχυρών ανέμων, έχει προκληθεί μποτιλιάρισμα σε αρκετά σημεία.

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών και σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους, συστήνεται στους πολίτες να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει, να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους, να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ