H γαλλική Δεξιά προτείνει τον Μισέλ Μπαρνιέ ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν - iefimerida.gr

H γαλλική Δεξιά προτείνει τον Μισέλ Μπαρνιέ ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν

O επίσημος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Μισέλ Μπαρνιέ ως υποψήφιό της που θα διεκδικήσει το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν θέλει η γαλλική Δεξιά, αναφέρει το Le Point.

Ανώτερο στέλεχος των Republicains επιβεβαίωσε ότι έγινε μια πρώτη προσέγγιση από τον πρόεδρο του κόμματος Λωράν Βοκιέ με τον επίσημο διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit κατά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής του Σάλτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα κι ότι «ο Μπαρνιέ ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί».

Ο 67χρονος Γάλλος πολιτικός είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2014 και για να πετύχει αυτή τη φορά θα κονταροχτυπηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του κι εξασφαλίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ-, ενώ θα χρειαστεί όχι μόνον την υποστήριξη της γαλλικής Δεξιάς, αλλά και του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα χρειαστεί τη στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, αλλά θα βρει απέναντί του τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά αυτό το τελευταίο φαντάζει δύσκολο καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν ταιριάζει στο προφίλ του ιδανικού υποψηφίου του Γάλλου προέδρου, αφού είναι εκπρόσωπος ενός «παλαιού κόσμου» που έχει δεσμευθεί να αλλάξει ο Μακρόν, χώρια που θα είναι 68 ετών όταν κληθεί να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Γιούνκερ. Ο Μπαρνιέ ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικό πόστο όταν ο Μακρόν ήταν 15 ετών το 1993 και μολονότι οι απόψεις του για την Ευρώπη συνάδουν αρκετά με εκείνες του Γάλλου προέδρου, δεν αντιπροσωπεύει το είδος της αλλαγής που οραματίζεται ο τελευταίος.

O επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς, Λωράν Βοκιέ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Από την άλλη πλευρά ο Μπαρνιέ δεν μοιράζεται τις ίδιες ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης με τον επικεφαλής των Les Republicains, Λωράν Βοκιέ. Ο πρώτος είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο δεύτερος ασκεί συχνά πυκνά κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει προτείνει προ πενταετίας σε βιβλίο του την επιστροφή της ΕΕ στα έξι ιδρυτικά της μέλη, ενώ έχει μετακινήσει ακόμη δεξιότερα το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί σε αρκετά θέματα. Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του -μια τελευταία τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι οι Les Republicains υπολείπονται των βασικών τους αντιπάλων καθώς εξασφαλίζουν ποσοστό μόλις 15%- ο Βοκιέ φαίνεται ότι επιχειρεί με την πρότασή του να μπει ο ευρωπαϊστής Μπαρνιέ επικεφαλής της λίστας του κόμματός του για τις ευρωεκλογές να εξισορροπήσει το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την ευρωσκεπτικιστική γραμμή των εκ δεξιών αντιπάλων του, της Μαρίν Λεπέν και του Νικολά Ντιπόν Αινιάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ