Ο Τραμπ ανέβηκε στο βήμα και ο Ερντογάν με την κουστωδία του αποχώρησαν επιδεικτικά -Τι συνέβη - iefimerida.gr

Ο Τραμπ ανέβηκε στο βήμα και ο Ερντογάν με την κουστωδία του αποχώρησαν επιδεικτικά -Τι συνέβη

O Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ (Φωτογραφία: AP/Mary Altaffer)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν άρχισε να μιλάει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά, αλλά και βρετανικά ΜΜΕ ο Τούρκος πρόεδρος σηκώθηκε και βγήκε, ενώ ακόμη μιλούσε ο Αμερικανός ομόλογός του κι ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο αμέσως μετά να πάρει εκείνος το λόγο -γεγονός που σχολιάστηκε δεόντως.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής Sabah, Ραγκίπ Σόιλου, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη είπε ότι η αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν είχε να κάνει με την προετοιμασία του για τη δική του ομιλία.

«Δεν είναι αλήθεια το ότι ο Ερντογάν έφυγε από την αίθουσα στη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ. Απλώς πήγε σ’ ένα άλλο δωμάτιο, καθώς η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη μετά από εκείνη του Τραμπ», έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος στο Twitter.

Μετά την αποχώρηση, τετ-α-τετ υπό το βλέμμα της Μελάνια

Οι δύο ηγέτες είχαν πάντως μια σύντομη συνάντηση λίγο μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την παρατεινόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Cumhurbaşkanımız Sayın @RT_Erdogan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitapları öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. pic.twitter.com/nM2BBfYnDM

Φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δείχνουν μάλιστα τον Τραμπ, υπό το βλέμμα της συζύγου του Μελάνια, να τείνει το χέρι στον Ερντογάν και να τον αγγίζει με το άλλο στο μπράτσο, προτού ο τελευταίος προχωρήσει στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Φωτογραφία: ΑΡ/Mary Altaffer)

Στην ομιλία του ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στον πάστορα Μπράνσον, αλλά άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον εξαπολύοντας πυρά κατά των εμπορικών πολέμων, του προστατευτισμού και της χρησιμοποίησης των κυρώσεων ως μέσο άσκησης πίεσης. Αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις χώρες που χρησιμοποιούν τη «ρητορική ων απειλών και της βίας» που «παραβλέπουν την ιστορία των διμερών σχέσεων».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, είπε ότι περιμένει να συναντηθούν αξιωματούχοι των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας πάντως ότι η αμερικανική στάση δεν έχει αλλάξει κι αξιώνοντας την απελευθέρωση του πάστορα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ