Από Νοέμβριο και βλέπουμε, λέει η Παπασπύρου για την έρευνα στο Μάτι -Εντονες αντιδράσεις - iefimerida.gr

Από Νοέμβριο και βλέπουμε, λέει η Παπασπύρου για την έρευνα στο Μάτι -Εντονες αντιδράσεις

Η φωτιά στο Μάτι αφησε πίσω της 99 νεκρούς / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Παγώνει» η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που άνοιξε η εισαγγελία Πρωτοδικών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας.

Κι αυτό γιατί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου με παραγγελία της, ζήτησε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, μετά την εντολή που έδωσε προ καιρού, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαίρη Παπασπύρου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.

Μόνο που η έρευνα αυτή καθυστερεί και όπως δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης, το πρώτο πόρισμα δεν αναμένεται πρίν απο τον Νοέμβριο, ενω το τελικό πόρισμα δεν μπορεί να το προσδιορίσει χρονικά. Αλλωστε οι επιθεωρητές έχουν και άλλες υποθέσεις, σημείωσε...

Συνεπώς, η κλήση των υπόπτων καθυστερεί, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στην ίδια έρευνα για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες, πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων.

Σήμερα η Μαίρη Παπασπύρου, είπε στο iefimerida.gr «Σε 3 μήνες θα είναι έτοιμο το πρώτο πόρισμα. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες χωρίς ενδελεχή έρευνα σε διοικητικό επίπεδο. Συνεπώς δεν γίνεται να προχωρήσει η προανάκριση γιατί υπάρχει κίνδυνος να διωχθούν άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνη και μην διωχθούν αυτοί που έχουν».

Παράλληλα η κυρία Παπασπύρου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Τα Παραπολιτικά, έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, και δήλωσε ότι ακόμα και το πρώτο πόρισμα, δεν θα είναι έτοιμο, πρίν από τον Νοέμβριο:

«Το πρώτο κλιμάκιο που ελέγχει τα πολεοδομικά δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των κτισμάτων, δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέσα σε 2-3 μήνες να έχουν τελειώσει, αναμένεται το Νοέμβριο. Η δεύτερη εντολή ελέγχου που βγήκε και αυτό βγήκε όταν ο πραγματογνώμονας των θυμάτων ζήτησε την παρέμβασή μου και αυτή τη στιγμή ο Πυροσβέστης που ήταν ο πραγματογνώμονας που όρισε η Εισαγγελία θα ήλεγχε την περίπτωση αν έγινε σωστά η δουλειά της πυρόσβεσης, των πυροσβεστών. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάξω αν οι Δήμοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Θέλω να κοιτάξω αν η Περιφέρεια έκανε καλά τη δουλειά της, θέλω να κοιτάξω αν η πολιτική προστασία έκανε καλά τη δουλειά της δηλαδή δεν πάω μεμονωμένα αλλά πάω σε γενικό σύνολο. Αν η Αστυνομία αν το Λιμενικό έκανε καλά τη δουλειά του είναι πάρα πολλές οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτή την περίπτωση

Και όταν ερωτήθηκε για το τελικό πόρισμα, δεν ήταν σε θέση να δώσει χρόνο, γεγονός που σημαίνει οτι θα καθυστερήσει σημαντικά. Αλλωστε όπως δήλωσε η Μαίρη Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, οι επιθεωρητές δεν έχουν μόνο μία υπόθεση. Εχουν και άλλες σε εκκρεμότητα:

«Πειθαρχικά εγώ ελέγχω την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια, τους Δήμους. Την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό πειθαρχικά δεν τους ελέγχω όμως για την κανονικότητα και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν ελέγχονται όλα τα υπουργεία. Το χρονοδιάγραμμα αυτού του πορίσματος δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή, αυτό το ξέρουν οι επιθεωρητές. Έχω 12 επιθεωρητές και έχω όλη την Ελλάδα. Οι επιθεωρητές δεν ασχολούνται με μια υπόθεση μόνο, αυτή τη στιγμή έχουμε σωρεία υποθέσεων οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα. »

ΝΔ: Αθέμιτη παρέμβαση, αδιανόητη εξέλιξη, ευθύνες στην Ξένη Δημητρίου

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στην εξέλιξη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Σύμφωνα με την ΝΔ μάλιστα «είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης».

Η Νέα Δημοκρατία «καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους» καταλήγοντας με έμφαση: «Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

Κίνημα Αλλαγής: Αδιανόητη και προκλητική απόπειρα

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει και το Κίνημα Αλλαγής, για την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, σε δήλωσή του έθεσε δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση: «ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης» και «ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα».

«Το “όλα στο φως” για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει “όλα στις καλένδες”. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…».

Αυτό σχολιάζει σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι:

«Σοβαρές υπόνοιες ότι προσπαθούν να καλυφθούν οι ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων, γεννά η ωμή και αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι. Λίγο πριν απαγγελθούν κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικό και προφανώς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παγώσει τα πάντα. Η κοινωνία και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων ζητάνε Δικαιοσύνη. Κάθε μεθόδευση για την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης θα βαρύνει όχι μόνο την ηγεσία των δικαστικών σωμάτων αλλά πρωτίστως τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ