Ιταλία: Ο πρόεδρος Ματαρέλα προσπαθεί να βάλει φρένο στα ακραία σχέδια των λαϊκιστών - iefimerida.gr

Ιταλία: Ο πρόεδρος Ματαρέλα προσπαθεί να βάλει φρένο στα ακραία σχέδια των λαϊκιστών

O πρόεδρος της Ιταλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φρένο στα πιο ακραία σχέδια της κυβέρνησης λαϊκιστών στην Ιταλία αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το προσφυγικό προσπαθεί να βάλει παρασκηνιακά ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Όπως ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Bloomberg ο 77χρονος πρόεδρος της Ιταλίας έχει συνάψει μια σιωπηρή συμμαχία με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία με πρώτο στόχο έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, ώστε να μειωθεί το βουνό χρέους της χώρας και να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης καθώς οι αξιώσεις των Πεντάστερων του Λουίτζι Ντι Μάιο για θέσπιση κατώτατου εγγυημένου μισθού για τους άπορους και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι για μειώσεις φόρων απειλούν να εκτινάξουν το έλλειμμα το 2019 στο 5% του ΑΕΠ.

Προσηλωμένοι στην ΕΕ και τους δημοσιονομικούς κανόνες της, Ματαρέλα και Κόντε συζητούν συχνά για τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο με τον Ιταλό πρόεδρο να προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια μέσα απ’ το πολιτικό ναρκοπέδιο που δημιούργησαν οι εκλογές του περασμένου Μαρτίου, όταν η απηυδισμένη από το τέλμα της οικονομίας και τις προσφυγικές -μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική πλειοψηφία τιμώρησε τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5s) και την ξενοφοβική Λέγκα. Η κυβερνητική συμμαχία λαϊκιστών που προέκυψε πυροδότησε ανησυχίες για την πορεία που θα ακολουθήσει η Ιταλία με τον Ματαρέλα να προσπαθεί να ισορροπήσει τα πράγματα. Αν και κρατά χαμηλό προφίλ, με τις δημόσιες δηλώσεις του φρόντισε ως τώρα να υπογραμμίσει τις αξίες που διέπουν το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, πετάγοντας παράλληλα σπόντες κατά του εθνικισμού του ηγέτη της Λέγκα και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Σαλβίνι.

Στο μεταξύ οι άνθρωποί του στα κρίσιμα υπουργεία -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Έντζο Μοαβέρο Μιλανέζι- προσπαθούν να βάλουν φρένο στην προώθηση των «ακραίων» σχεδίων των λαϊκιστών, ανέφερε ανώτερο στέλεχος της Λέγκα, όπως η προσπάθεια τερματισμού των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και η αποχώρηση της Ιταλίας από τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών της Ένωσης στη Μεσόγειο.

Λειτουργούν σαν «σοβιετικοί πολιτικοί κομισάριοι» που προσπαθούν να εμποδίσουν την εξαφάνιση του παλαιού καθεστώτος, σχολίασε το ίδιο στέλεχος της Λέγκα.

Άνθρωποι του Ματαρέλα απαίτησαν να αλλάξει ο Σαλβίνι ένα διάταγμα για το μεταναστευτικό, που προβλέπει περιορισμό των δικαιωμάτων των αλλοδαπών για άσυλο και ιθαγένεια, καθώς η προεδρία το θεωρεί αντισυνταγματικό. Ανάλογες επιτυχίες καταγράφονται και στο μέτωπο του προϋπολογισμού με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, να κατεβάζουν το τελευταίο διάστημα τους τόνους μιας ρητορικής που προκάλεσε πρόσφατα την κατρακύλα των ιταλικών ομολόγων.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι (κι όλοι μπορούν να το δουν αυτό) ότι υπάρχουν άνθρωποι στα υπουργεία που εργάζονται εναντίον μας», τόνισαν οι Πεντάστεροι προ ημερών στο ιστολόγιο του κινήματος.

Ως εγγυητής, όπως προβλέπει το ιταλικό Σύνταγμα, ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού και της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας -που κατά τη γνώμη του περιλαμβάνουν και τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ- ο Ματαρέλα μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή ένα νόμο, αλλά μόνον μία φορά κάθε νόμο -χώρια που θα ρισκάρει μια συνταγματική κρίση στην κόντρα του με τους λαϊκιστές, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε οικονομική-. Γι’ αυτό και προς το παρόν προσπαθεί κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της πειθούς υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας έναντι της ΕΕ.

Τι θα καταφέρει τελικά, μένει να το δούμε. Μέχρι την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το έλλειμμα του 2019...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ