ΝΔ: Γιατί είναι απόλυτη η κυριαρχία του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

ΝΔ: Γιατί είναι απόλυτη η κυριαρχία του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις

Στην Πειραιώς αναλύουν τις δημοσκοπήσεις (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι το βασικό συμπέρασμα της Πειραιώς με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά τη ΔΕΘ. Επίσης στη ΝΔ εκτιμούν ότι από τις μετρήσεις προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φτάνει στα ανώτατο εκλογικό του όριο εξακολουθώντας να απέχει από τη ΝΔ με διψήφια διαφορά.

Από την ανάλυση που έκαναν στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της MRB και της Μetron Analysis που επιχείρησαν μια ευθεία αντιπαράθεση για το πώς είδαν οι πολίτες τους δύο αρχηγούς, αναδεικνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μακράν του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις συγκριτικές ερωτήσεις. Στο ερώτημα της Μetron «ποιος σας έκανε την καλύτερη εντύπωση στη ΔΕΘ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 34% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και στην έρευνα της MRB προηγείται με 35% έναντι 22% στις θετικές κρίσεις. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από την ερώτηση για τον ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για Πρωθυπουργό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις όλων των εταιρειών έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Το πιο καθοριστικό εύρημα όμως, για την Πειραιώς, είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του Πρωθυπουργού, όχι μόνο στο σύνολο των ερωτηθέντων, αλλά κατεξοχήν σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ψηφοφόροι.

Συντριπτική υπέρ της ΝΔ είναι και η πεποίθηση που έχουν διαμορφώσει οι πολίτες μετά και τη ΔΕΘ για το ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τους πείθει ότι έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Οι προτάσεις του Κυρίακου Μητσοτάκη (MRB) χαρακτηρίστηκαν πειστικές από το 39% των πολιτών, εν αντιθέσει με το 23% που έχει απομείνει να πιστεύει τον κ. Τσίπρα.

Αν κάτι ωστόσο επιβεβαιώθηκε στη ΔΕΘ, όπως σημειώνουν από τη ΝΔ και έχει καθοριστική σημασία ενόψει των εκλογών, είναι ότι οι προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στοχεύουν να στηρίξουν όλους τους Ελληνες και πρωτίστως τη μεσαία τάξη. Το 42% των πολιτών απάντησε ότι οι προτάσεις αυτές κατεξοχήν αφορούν τη μεσαία τάξη, έναντι μόνον του 18% που πιστεύει το ίδιο για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Η επισήμανση αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι η μεσαία τάξη διαχρονικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας -σε αυτήν αυτοπροσδιορίζεται το 65-70% των Ελλήνων- και είναι πάντα ο κρισιμότερος δείκτης για την τελική εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγους μήνες (στην έρευνα Τάσεις του φετινού Ιουνίου) σε αντίστοιχο ερώτημα της ίδιας εταιρείας ο ίδιος συσχετισμός αποτυπωνόταν με 33% υπέρ της ΝΔ έναντι 23% που συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Νέα Δημοκρατία στέκονται, με βάση την ίδια ανάλυση και σε ένα ακόμα στοιχείο. Κάποιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων ελαφρώς μειώνεται, πλην όμως όλοι οι ερευνητές συμφωνούν με την ίδια εκτίμηση: Ότι αυτή η μείωση οφείλεται σε μια μικρή και απολύτως αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή είναι αδύνατον να συνεχιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα φτάνει πια στα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχουν γίνει στην Πειραιώς, οφείλεται στο γεγονός ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες των τελευταίων ετών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων του σε σχέση με τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι τελευταίοι που σε ορισμένες ερωτήσεις φτάνουν ακόμη και το 40% δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, ότι στην τελευταία έρευνα της Metron -μετά τη ΔΕΘ-, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (49%) που δηλώνει και σήμερα ότι “η χώρα μας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση” παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Στη ΝΔ θεωρούν επίσης, ότι οι δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρώο χώρο των μετριοπαθών ψηφοφόρων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται και δύο αυτονόητοι στόχοι της ΝΔ: H πλήρης συσπείρωση της εκλογικής βάσης του Σεπτεμβρίου του 2015 και ο επαναπατρισμός των -καθόλου αμελητέων σε αριθμό- κεντροδεξιών ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία προς τις εκλογές, καθώς εκτιμούν ότι, η παρατηρούμενη στις τελευταίες μετρήσεις μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 50% σε περίπου 55% δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις εκλογές. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα.

Το ακριβώς αντίθετο εκτιμούν στην Πειραιώς ότι συμβαίνει με τη ΝΔ, παρότι κάποιοι θεωρούν ότι έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσης της, στην πραγματικότητα αναφέρουν συνεργάτες του Κυριακου Μητσοτάκη, συμβαίνει το αντίθετο. Η ΝΔ διαφαίνεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική της ισχύ, όχι μόνον λόγω της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του κόμματός του, αλλά και γιατί η ΝΔ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισροές που έχει από όλα ανεξαιρέτως τα άλλα κόμματα.

Επιπλέον, όμως, η ΝΔ διαθέτει και την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν αποδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν. Συχνά υποτιμάται, σύμφωνα με την Πειραιώς, ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους λόγω και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. Παράλληλα δε ο αριθμός όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο. Πόσο μάλλον όταν οι εν λόγω ψηφοφόροι έχουν εμπιστευθεί τη ΝΔ και ποτέ το ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ