Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα για την Μέρκελ -Κρίνεται το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού - iefimerida.gr

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα για την Μέρκελ -Κρίνεται το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Η Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται πόσο «εύθραυστος» είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση.

Στις επαφές που θα έχει σήμερα η καγκελάριος με τους κυβερνητικούς εταίρους της κρίνεται ξανά το μέλλον της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με αφορμή τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Μόλις την προηγούμενη Τρίτη τα τρία κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν να απομακρυνθεί από τη θέση του- έπειτα από καταγγελίες ότι συνέδραμε την ακροδεξιά με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμιντς- αλλά να γίνει υφυπουργός Εσωτερικών. Μια συμφωνία που κράτησε όμως μόνο μερικά 24ωρα, καθώς την Παρασκευή η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD, δήλωσε πως αυτή η αναβάθμιση του Μάασεν είναι λανθασμένη. Ετσι, η Μέρκελ, η Νάλες και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα καθίσουν ξανά σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων, για να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα αντέξει αυτή τη φορά.

Βέβαια, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα γίνουν αρκετά τηλεφωνήματα μέσα στο σαββατοκύριακο και ότι η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο αν κρίνει ότι οι απαιτήσεις του SPD είναι αποδεκτές και πως υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Μάλιστα, τόνισε ότι ο Μάασεν είναι ικανός, είναι ακέραιος και δεν έχει διαπράξει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα. Αρνήθηκε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι ακροδεξιός και τόνισε: «Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα τον αποπέμψω».

Ολα αυτά ενώ δημοσκόπηση της Bild δείχνει ότι το 67% των Γερμανών δεν πιστεύουν πλέον ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι μπορούν να συνεργαστούν. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα είναι ενάντια στη διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.

Από την πλευρά της η Ανεγκρέτε Κραμπ-Κάρενμπάουερ, γενική γραμματέας του CDU, σε επιστολή στα μέλη του κόμματος επισημαίνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι οι σχεδιαζόμενες νέες συνομιλίες θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία «να ξεκαθαρίσουμε αν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν ενωμένοι να στηρίζουν μια κοινή αποστολή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αρθεί κάθε αμφιβολία για το αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι ικανά και επιθυμούν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες.

Πάντως, η Νάλες δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας της υπόθεσης με τον Μάασεν. Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από το εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψει «τον μεγάλο συνασπισμό», τονίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να ενεργεί.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μία κρίση, μετά τις εκλογές πριν από περίπου έναν χρόνο. Για τον σχηματισμό της κυβέρνησης απαιτήθηκαν διαπραγματεύσεις εβδομάδων και το αποτέλεσμα ήταν ένας εύθραυστος συνασπισμός με μια αποδυναμωμένη Μέρκελ.

Δεν πέρασε καιρός και αυτό φάνηκε στην πράξη, όταν ξέσπασε η κρίση με τον Ζεεχόφερ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών ήθελε να επαναπροωθούνται οι μετανάστες από τα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία. Τελικά η Μέρκελ κατάφερε να τον «ηρεμήσει», κάνοντας διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ, αλλά επί δύο εβδομάδες ήταν υπό αμφισβήτηση η επιβίωση της κυβέρνησης. Και τώρα υπάρχουν νέοι τριγμοί.

Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη συμμαχία CDU-CSU σε ιστορικό χαμηλό, μόλις στο 28%, σχεδόν πέντε μονάδες κάτω από το ποσοστό που εξασφάλισε στις εκλογές του 2017. Αντίθετα, το ξενοφοβικό AfD κερδίζει έδαφος και είναι στο 18%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ