Χωρίς συμφωνία για το μεταναστευτικό οι 27 στη Σύνοδο - iefimerida.gr

Χωρίς συμφωνία για το μεταναστευτικό οι 27 στη Σύνοδο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύσεις για το μεταναστευτικό αναζήτησαν οι ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, αλλά η άτυπη σύνοδος της ΕΕ ανέδειξε για άλλη μια φορά τις διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους 27.

Στο θέμα της γεφύρωσης των διαφορών αναφορικά με το εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα της κατανομής προσφύγων εντός της ΕΕ δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κυρίως λόγω της επίμονης άρνησης Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας (δηλαδή των χωρών του Βίζεγκραντ) να δεχθούν στα εδάφη τους πρόσφυγες από τη χώρα μας και την Ιταλία.

Η πρόταση κάποιων ηγετών να προτείνουν να μπορούν κράτη μέλη που δεν θέλουν να υποδεχθούν μετανάστες να καταβάλλουν χρήματα στην ΕΕ, για να διαχειρίζεται εκείνη το πρόβλημα προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που απείλησε με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν όσους αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη στις δύο χώρες της Μεσογείου. Αντέδρασε, όμως και η Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι μπορεί σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λεγόμενη «εξαγορά υποχρεώσεων» να προτιμήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ αυτή τη λύση.

Με το θέμα να μένει άλυτο, η προσοχή εστιάστηκε στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τις Βρυξέλλες να επιμένουν στην αύξηση των μελών της Frontex από 1.300 σε 10.000 μέχρι το 2020, αλλά κάποιες χώρες να εμφανίζονται απρόθυμες λόγω ανησυχιών για την εθνική κυριαρχία και την παράδοση του ελέγχου της διαχείρισης των συνόρων τους, αλλά και λόγου του κόστους από την αύξηση του προσωπικού.

Ωστόσο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα να κατευναστούν αυτές οι ανησυχίες και να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους τα σχέδια για την Frontex.

Προτάσεις για ειδικές συμφωνίες

Την ίδια ώρα βρήκαν ευήκοα ώτα μεταξύ των 27 οι προτάσεις για σύναψη συμφωνιών για το μεταναστευτικό -όπως εκείνη με την Άγκυρα- με χώρες της βορείου Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Λιβύη.

«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η Άγκυρα συμφώνησε να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και να δεχθεί ορισμένους πρόσφυγες πίσω με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Πέραν τούτου η συνεργασία ΕΕ και ΙΤαλίας με τη Λιβύη και η ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο συνέβαλε στη μείωση της διέλευσης της Μεσογείου από πρόσφυγες προερχόμενους από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σχέδια για συνόδους με αφρικανικές και αραβικές χώρες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα έχει επαφές τις επόμενες μέρες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κι ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συγκληθεί τον Δεκέμβριο σύνοδος κορυφής με την Αφρικανική Ένωση και άλλη μία τον Φεβρουάριο με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου που θα αφορά στο μεταναστευτικό, το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη. Ο Αυστριακός καγκελάριος υπέδειξε την Αίγυπτο ως παράδειγμα χωρας που κατάφερε να εμποδίσει τις ροές μεταναστών από τα εδάφη της μέσω της Μεσογείου τονίζοντας ότι η χώρα «είναι έτοιμη για εντατικοποίηση των συνομιλιών με την ΕΕ».

«Το σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι θα ξεκινούν παράνομα ταξίδια από τα βορειοαφρικανικά κράτη προς την Ευρώπη», επεσήμανε.

Τον περασμένο Ιούνιο οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να διερευνήσουν την ιδέα δημιουργίας ειδικών κέντρων σε χώρες της Βορείου Αφρικής όπου θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τους οικονομικούς μετανάστες που θα μπορούν να απελαύνονται, αλλά μέχρι στιγμής καμία βορειοαφρικανική χώρα δεν δέχθηκε να φιλοξενήσει τέτοιο κέντρο στα εδάφη της, χώρια που η ιδέα προσκρούει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ