Η ιστορία των Μαθηματικών συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History [βίντεο] - iefimerida.gr

Η ιστορία των Μαθηματικών συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία των μαθηματικών επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στο COSMOTE HISTORY HD η βραβευμένη εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV (Δευτέρα 24/9, 21.00).

Σε αυτό το επεισόδιο, με τίτλο «Μαθηματικά - Από τον Μεσαίωνα στο σήμερα», καταγράφεται η πορεία των μαθηματικών από τον Αραβικό κόσμο προς την Ευρώπη, κατά την οποία επινοήθηκε η Άλγεβρα και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα αριθμητικά ψηφία που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον 16ο και 17ο αιώνα, όταν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Γαλιλαίος, ο Καρτέσιος και ο Νεύτωνας, άνοιξαν, με τις ανακαλύψεις τους, πρωτοφανή πεδία στην επιστήμη των μαθηματικών, ενώ το τέλος του επεισοδίου μάς φέρνει στον 19ο αιώνα και την εφεύρεση που σημάδεψε την πορεία της ανθρωπότητας, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην εκπομπή μιλούν: η πρώην καθηγήτρια του ΕΜΠ και ερευνήτρια, Χριστίνα Φίλη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σταύρος Παπασταυρίδης, ο ιστορικός των επιστημών, Θεόδωρος Αραμπατζής, ο ιστορικός των μαθηματικών, Ιωάννης Χριστιανίδης, ο καθηγητής μαθηματικών, Άρης Μαυρομμάτης, ενώ οι μαθηματικοί Τεύκρος Μιχαηλίδης και Νίκος Παπούλας εξηγούν με απλό τρόπο τις μεγαλύτερες μαθηματικές ανακαλύψεις από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Οι αόρατες πόλεις της αρχαιότητας»

Η σειρά «Οι αόρατες πόλεις της αρχαιότητας», για τους «θησαυρούς» που κρύβονται κάτω από το έδαφος των ιστορικών πόλεων του Καΐρου, της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους επιχειρεί να ανακαλύψει ο ιστορικός Μάικλ Σκοτ με τη βοήθεια της τρισδιάστατης απεικόνισης (Πέμπτη 27/9, 22.00).

Το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD στον Νίκο Καζαντζάκη συνεχίζεται με το δεύτερο επεισόδιο της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Στο νέο επεισόδιο «Ο άλλος Οδυσσέας», η κάμερα του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σκούρα ακολουθεί τα ίχνη του συγγραφέα σε μέρη που ενέπνευσαν το έργο του, από την Τσεχία ως τη Μάνη (Κυριακή 23/9 στις 21.00).

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζει και το βιογραφικό ντοκουμέντο «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, για την ζωή και το έργο της συγγραφέως, διανθισμένο με μαρτυρίες της ίδιας και των δικών της ανθρώπων (Σάββατο 22/9, 21.00).

Τέλος, η σειρά «Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας», σε παραγωγή COSMOTE TV, με επίκεντρο το ρόλο που διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη δημόσια ζωή της χώρας και τη διαμόρφωση του μέλλοντός της, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας & Πελοποννήσου (Παρασκευή 21/9, 18.00), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δευτέρα 24/9, 18.00), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο (Τρίτη 25/9, 18.00), τα Πανεπιστήμια Πειραιώς & Μακεδονίας (Τετάρτη 26/9, 18.00) και το πρώτο μέρος για τις Στρατιωτικές Σχολές (Πέμπτη 27/9, 18.00).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ cosmote history μηχανή του χρόνου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ