Αυστρία: Κέντρο ευρωπαϊκής πολιτικής το Σάλτσμπουργκ -Φιλοξενεί την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - iefimerida.gr

Αυστρία: Κέντρο ευρωπαϊκής πολιτικής το Σάλτσμπουργκ -Φιλοξενεί την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

O Σεμπάστιαν Κουρτς/ Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ να είναι άτυπη, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων», δήλωνε παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ένωσης αποτελεί την κορύφωση της εκ περιτροπής Προεδρίας που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ για τρίτη στη σειρά φορά, καθώς, μετά την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 1995, έχει ήδη ασκήσει δύο προεδρίες, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

«Τα θέματα που είναι σημαντικά για την Ευρώπη», σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλαδή το Brexit -- η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - και η μεταναστευτική πολιτική-η πολιτική ασύλου, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου και είχαν προσδιοριστεί ως προτεραιότητες της τρέχουσας αυστριακής Προεδρίας τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά την επίσημη έναρξή της, την 1η Ιουλίου.

Η Αυστρία υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση «Μία Ευρώπη, που προστατεύει», που είναι και το σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας, γι αυτό και στην πρώτη θέση της ατζέντας του, ο καγκελάριος και προεδρεύων της ΕΕ, έθετε από την αρχή και συνεχίζει να θέτει, τον αγώνα κατά της "παράνομης μετανάστευσης" και την "περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη".

Όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αντί των διαφωνιών ως προς την κατανομή των προσφύγων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, υποστηρίζοντας ο ίδιος με έμφαση την δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων εκτός Ευρώπης, την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας επί τόπου, όπως επίσης την διεύρυνση της εντολής των αρμοδιοτήτων της και την ενίσχυση της δύναμης της Frontex.

Ένα τρίτο κέντρο βάρους είναι, κατά την άποψη της Βιέννης, το θέμα της ασφάλειας στη γειτονία και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και των διαδικασιών έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά επίσης και η αποτροπή εντάσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που ήταν εμφανείς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο είχε ως αποκλειστικό θέμα του το προσφυγικό --μεταναστευτικό.

"Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια διάσπαση της ΕΕ, η Αυστρία θέλει να κτίσει γέφυρες και να είναι ένας ουδέτερος μεσίτης", είχε τονίσει πρόσφατα και συνεχίζει να τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεν αποφεύγει να εμφανίζει τον εαυτό του ως "γεφυροποιό" στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 300 συναντήσεις, 60 Συμβούλια Υπουργών, από τα οποία τα 13 φιλοξενούνται στην Αυστρία, με κορυφαία εκδήλωση την τρέχουσα άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σήμερα και αύριο στην Σύνοδο της πόλης του Μότσαρτ φροντίζουν συνολικά 1.750 αστυνομικοί και πάνω από 850 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, όπως επίσης δώδεκα πολεμικά αεροσκάφη και δώδεκα ελικόπτερα που ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, από προχθές και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν και διενεργούνται έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς με την Βαυαρία που συνορεύει με το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σύνοδος Σεμπάστιαν Κουρτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ