Γυμναστική στο γραφείο: Οι Ιάπωνες πρωτοπορούν [βίντεο] - iefimerida.gr

Γυμναστική στο γραφείο: Οι Ιάπωνες πρωτοπορούν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαροί, ντυμένοι με κοστούμια και γραβάτα, κάνουν διατάσεις, σηκώνουν τα χέρια και γυμνάζονται υπό τους ήχους μιας χαλαρής μουσικής.


Είναι μια συνηθισμένη εικόνα σε γραφεία και εταιρείες της Ιαπωνίας προκειμένου να μένουν σε φόρμα και να μη χάνουν το κίνητρο. Οι εργαζόμενοι σταματούν τη δουλειά πολλές φορές την εβδομάδα για ένα σύντομο διάλειμμα γυμναστικής.

Γυμναστική στο γραφείο: Οι Ιάπωνες πρωτοπορούν [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Είναι η λεγόμενη πρακτική «rajio taiso», η οποία ισχύει εδώ και έναν αιώνα για τα σχολεία και τις εταιρείες της Ιαπωνίας. Οι δημοσκοπήσεις και έρευνες στη χώρα αναφέρουν ότι πάνω από 26-28 εκατομμύρια Ιάπωνες αθλούνται με αυτό τον τρόπο, καθημερινά.


Η εταιρεία πληροφορικής Adoc International, η οποία έχει τα γραφεία της σε προάστιο του Τόκιο, άρχισε εδώ και τρία χρόνια να εφαρμόζει την rajio taiso, που σημαίνει κυριολεκτικά «γυμναστική από ραδιόφωνο». Πρόκειται για σειρά ασκήσεων που πραγματοποιούνται υπό τους ήχους μουσικής ραδιοφώνου.


«Επιλέξανε την 'rajio taiso' γιατί είναι οι πιο απλές ασκήσεις», εξηγεί ο Clifton Lay, στέλεχος της εταιρείας. «Οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι συνηθισμένοι σε αυτού του τύπου τις κινήσεις και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις κάνουν».
«Το να κάνεις αυτές τις ασκήσεις το πρωί, φτάνοντας στο γραφείο, και αμέσως μετά το διάλειμμα του μεσημεριού, δηλαδή σε στιγμές που δεν έχεις ακόμη βυθιστεί στη δουλειά, σου επιτρέπει να προετοιμαστείς λέγοντας «άντε, πίσω στη δουλειά τώρα!», υπογραμμίζει ο Clifton Lay.


Η κατασκευάστρια αυτοκινήτων Toyota εφαρμόζει το μέτρο, ενώ οι εργαζόμενοι της Sony, από τον κατώτερο ως τα ανώτερα στελέχη, καλούνται σε συλλογικό μάθημα στρέτσινγκ, στις 15:00, όχι υποχρεωτικό.

Στην εταιρεία Fujikura, ένας ειδικός χώρος επιτρέπει να κάνει κάποιος διατάσεις και ασκήσεις σε μπάρα, ενώ υπάρχει και αίθουσα για ιατρικές εξετάσεις.


«Το να ζυγίζεσαι καθημερινά, να παίρνεις την πίεσή σου, να μετράς τον αριθμό των βημάτων που κάνεις ή να μετράς τον βαθμό κόπωσης είναι δεδομένα που μας επιτρέπουν να ξέρουμε αν η υγεία του εργαζόμενου είναι στη σωστή κατεύθυνση ή χρειάζεται συμβουλές», αναφέρει ο M. Asano, ειδικός για την υγεία των εργαζομένων στην βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών Fujikura.


Ο γίγαντας των ιντερνετικών πωλήσεων Rakuten επέλεξε τα πολυμορφικά γραφεία και εγκατέστησε 12.000 στα κεντρικά, στο Τόκιο, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να επιλέγει αν θέλει να εργαστεί όρθιος ή καθιστός.
«Κουράζομαι γρήγορα όταν μένω καθισμένος πολύ ώρα, επομένως είναι ευχάριστο να μπορώ να σηκώνομαι συχνά», δηλώνει ο μηχανικός Liu Xiaolu.


Κρατικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις αφιερώνουν τουλάχιστον τρία λεπτά καθημερινά να παίζουν μουσική και ασκήσεις που ενδυναμώνουν το μυικό σύστημα, ή ενισχύουν τη φόρμα των ηλικιωμένων.
Αυτά τα προγράμματα, τα οποία θεωρήθηκαν πολύ στρατιωτικά, απαγορεύτηκαν για κάποιο διάστημα από τους Συμμάχους, μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επανήλθαν από το 1951.


Πρόκειται για εργαλεία που ενισχύουν την αφοσίωση των εργαζομένων στην εταιρεία αλλά και για απαράβατη αξία της Ιαπωνίας. Θεωρούνται επίσης απαραίτητο μέσο για να εξασφαλιστεί η μακροζωία στην εργασία των κατοίκων της χώρας.
«Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας γερνάει γρήγορα και υπάρχουν όλο και λιγότερα παιδιά. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις εταιρείες», σχολιάζει ο Kenichiro Asano, ειδικός για την υγεία των εργαζομένων στην βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών Fujikura.
«Το να κρατάς τους υπαλλήλους σε καλή υγεία στη δουλειά θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Koichiro Oka, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο. «Η έλλειψη άσκησης επί μια εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, σε διαβήτη και σε άλλα προβλήματα», ακόμη κι αν γίνονται ασκήσεις το σαββατοκύριακο, προειδοποιεί ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία γυμναστική γραφείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ