Μόσχα: Ουκρανικός πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 -Τα νέα στοιχεία του υπ. Αμυνας - iefimerida.gr

Μόσχα: Ουκρανικός πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 -Τα νέα στοιχεία του υπ. Αμυνας

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Αμυνας (Φωτογραφία: AP/ Kirill Zykov)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι έχει νέα στοιχεία για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, με 298 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2014, πάνω από την Ουκρανία και κατηγορεί το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο πύραυλος Buk, που κατέρριψε το Boeing, ήταν ουκρανικός. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, παρουσίασε τον αριθμό παραγωγής του πυραύλου, αλλά και μαγνητοφωνημένη συνομιλία που έγινε μεταξύ Ουκρανών στρατιωτικών. Υποστηρίζει ότι αυτά τα δύο στοιχεία αποδεικνύουν την εμπλοκή του Κιέβου στην κατάρριψη του Boeing, που πραγματοποιούσε την πτήση Αμστερνταμ- Κουάλα Λουμπούρ.

Επιπλέον, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι είναι παραποιημένα τα στοιχεία που παρουσίασε το Κίεβο στην ερευνητική επιτροπή για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους- τα οποία «δείχνουν» τη Ρωσία ως υπεύθυνη.

«Ο αριθμός παραγωγής του ακροφυσίου και ο αριθμός παραγωγής του κινητήρα, έδωσαν την δυνατότητα να προσδιορισθεί ο αριθμός του πυραύλου» δήλωσε ο διοικητής της Διοίκησης πυραύλων πυροβολικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Νικολάι Πάρσιν, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος αυτός κατασκευάσθηκε το 1986 «στο Ντολγκοπρούντνι, εστάλη εν συνεχεία στην Ουκρανία, και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ρωσία».

Ο αριθμός του πυραύλου Buk που κατέρριψε το Boeing είναι 9H38 ZRK Buk και προσδιορίσθηκε από τους εμπειρογνώμονες με βάση του αριθμούς του κινητήρα (8869032) και του ακροφυσίου (830113), σύμφωνα με τον Ρώσο αντιστράτηγο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πύραυλος συναρμολογήθηκε στις 24/12/1986, και στις 2 9/12/1986 εστάλη σιδηροδρομικώς στην στρατιωτική μονάδα 20/152, που ανήκε στην στρατιωτική Διοίκηση των Καρπαθίων και βρίσκονταν στην περιοχή του Τερνόπολ της Ουκρανικής ΣΣΔ. Προσέθεσε επίσης ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η στρατιωτική αυτή μονάδα εντάθηκε στις Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, και σήμερα βρίσκεται στην περιοχή του Λβόφ. «Η 223η ταξιαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων, από το 2104 είχε ενταχθεί στην λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο έδαφος της περιοχής Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας», τόνισε ακόμη.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ, δήλωσε ότι η μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ Ουκρανών στρατιωτικών, η οποία έλαβε χώρα στην περιοχή της Οδησσού κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων με την επωνυμία Rubez-2016 και δημοσιεύθηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύει την εμπλοκή της Ουκρανίας στην κατάρριψη του Boeing.

«Αναμφισβήτητα δεν διαθέτουμε αποδεικτικά στοιχεία που να λένε ότι οι αυτονομιστές πήραν τον πύραυλο Buk και άλλους πυραύλους αλλά η Ουκρανία με δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν, ισχυριζόμενη ότι κανένας αντιαεροπορικός πύραυλος ή άλλοι πύραυλοι δεν έπεσαν στα χέρια των αυτονομιστών που ανακήρυξαν την δημοκρατία του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κανασένκοφ.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα σταλούν στην ολλανδική πλευρά, είπε ο ίδιος και εξέφρασε την επιθυμία ότι «η κοινή ανακριτική επιτροπής δεν θα δει απλά τα στοιχεία αυτά, αλλά θα τα αξιοποιήσει στην έρευνα της».

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, TASS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ MH17 Malaysia Airlines Boeing πύραυλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ