Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκίδικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκίδικής [εικόνες]

Διήμερες εκδηλώσεις στη Νικήτη Χαλκιδικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιούνται αυτό το διήμερο οι εκδηλώσεις για τον Αγιο Νικήτα, που γιορτάζει σήμερα η εκκλησία μας, στη Νικήτη Χαλκιδικής.

Tο διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό ου Αγίου Νικήτα του Γότθου τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία μας τιμά στις 15 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με περιφορά της Ιερής Εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Σιθωνίας. Στη συνέχεια, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του χωριού τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ στις 11.00 το πρωί θα χορέψουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης «Ο Σίθων» και στις 11.30 θα προσφερθεί το Παραδοσιακό Κουρμπάνι.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Σιθωνίας

Το κουρμπάνι (ή κουρπάνι) είναι ένα παλαιό έθιμο του ευρύτερου ελλαδικού χώρου και διατηρείται σήμερα στον ελληνικό και τουρκικό πολιτισμό. Βασικά συνίσταται στο τελετουργικό σφάξιμο και μαγείρεμα ενός αρνιού, μοσχαριού. Το κρέας καταναλώνεται από τους πιστούς που έχουν προσέλθει στη γιορτή του Αγίου. Ανάλογο έθιμο τηρείται και στους Τούρκους με αφορμή διάφορες εορτές ή περιστάσεις.

«Κουρμπάνι» συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών, φωτογραφία: EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Σύλλογος παραδοσιακού οικισμού Νικήτης και ο Σύλλογος Γυναικών Νικήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας.

Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκίδικής [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκίδικής [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκίδικής [εικόνες] | iefimerida.gr 4

φωτογραφίες halkidikigr.blogspot.com:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ