Kαπνιστό χούμους φασολιών - iefimerida.gr

Kαπνιστό χούμους φασολιών

Φωτογραφία: Lisa Romerein. Από το βιβλίο Crossroads του Tal Ronnen
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φτιαγμένο με κοινά φασόλια, αντί για ρεβίθια, αυτό το τέλειο ορεκτικό είναι αναπάντεχα κοσμοπολίτικο.

Συνοδεύει τσιπς, πιτάκια, λαχανικά κομμένα ζουλιέν. Η συνταγή είναι του σεφ Τal Ronnen, ιδιοκτήτη του διάσημου vegan εστιατορίου Crossroads στο Λος Άντζελες.

Για 2 κούπες:

  • 1 κούπα ξηρά φασόλια (που θα έχετε μουλιάσει αποβραδίς)
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. νιφάδες διατροφικής μαγιάς*
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • ½ κρεμμυδάκι εσαλότ (στιφάδου), χοντροκομμένο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1 κ.γ. νέκταρ αγαύης (ή ελάχιστη ζάχαρη)
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • ¼ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά: 2 κούπες ροκανίδια καρυδιάς ή μηλιάς, μουσκεμένα στο νερό για 20’ και στραγγισμένα
Kαπνιστό χούμους φασολιών | iefimerida.gr 0

Εκτέλεση:

  • Βράστε τα φασόλια (σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και έπειτα σε μέτρια) για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Στραγγίξτε και αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορείτε να τα έχετε βράσει από την προηγούμενη και να τα έχετε διατηρήσει σε τάπερ στο ψυγείο.
  • Για να καπνίσετε τα φασόλια, καλύψτε με αλουμινόχαρτο το εσωτερικό μιας κατσαρόλας που έχει καλαθάκι για μαγείρεμα στον ατμό. Απλώστε στον πάτο τα βρεγμένα ροκανίδια. Σκεπάστε την κατσαρόλα καλά με το καπάκι της και βάλτε τη σε δυνατή φωτιά.
  • Όταν τα ροκανίδια αρχίσουν να καπνίζουν, βάλτε τα φασόλια στο καλαθάκι ατμού της κατσαρόλας, βάλτε το καλαθάκι μέσα στην κατσαρόλα και σκεπάστε καλά με το καπάκι της. 
  • Σβήστε τη φωτιά και αφήστε τα φασόλια να απορροφήσουν τον καπνό για 5-6’ χωρίς να σηκώσετε το καπάκι. (Αν δεν θέλετε να καπνίσετε τα φασόλια, βράστε τα κανονικά, και χρησιμοποιήστε καπνιστό αλάτι αντί για απλό θαλασσινό).
  • Χτυπήστε στο μίξερ τα φασόλια, το ταχίνι, τις νιφάδες μαγιάς, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι, την αγαύη, το αλάτι και το πιπέρι για περίπου 2’, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Ενώ η μηχανή δουλεύει, ρίξτε το λάδι με σταθερή ροή φροντίζοντας να πέφτει κατευθείαν στη λεπίδα για να απλωθεί σωστά.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε το χούμους στο ψυγείο για έως 3 ημέρες.

* Μια-δυο κουταλιές διατροφικής μαγιάς σε νιφάδες (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη) δίνει μια αλμυρή νότα και “στερεοποιεί” ντιπ, σάλτσες και σούπες.

Από το βιβλίο Crossroads των Tal Ronnen και Scot Jones, εκδ. Artisan Books.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ