Ετοιμη να ανοίξει της πύλες της η σχολή της εγγονής του Λεπέν για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς - iefimerida.gr

Ετοιμη να ανοίξει της πύλες της η σχολή της εγγονής του Λεπέν για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς

Η έναρξη λειτουργίας του ΙSSEP σηματοδοτεί την επιστροφή της ανεψιάς της Μαρίν Λεπέν στο προσκήνιο (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους πρώτους σπουδαστές της ετοιμάζεται να υποδεχθεί αυτό το μήνα μια νέα σχολή για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λυών.

H έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ISSEP), που φιλοδοξεί να γίνει εκκολαπτήριο της νέας γενιάς συντηρητικών διανοητών και ηγετών της Γαλλίας, σηματοδοτεί και την επιστροφή στο δημόσιο βίο της Μαριόν Μαρεσάλ, διευθύντριας της σχολής, η οποία ενσάρκωνε επί μακρόν τις ελπίδες της ακροδεξιάς στη χώρα της.

Όπως είπε στο Politico η ανεψιά της Μαρίν Λεπέν, η ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι να εκπαιδευτεί μια νέα γενιά πολιτικών και αξιωματούχων που θα αντικαταστήσει την «χωρίς όραμα» παρισινή ελίτ.

«Έχουμε σήμερα πολιτικούς που ξέρουν πώς να διεξάγουν καλές πολιτικές εκστρατείες, αλλά αγνοούν πώς να είναι ηγέτες. Πρέπει να μεταμορφώσουμε την αποπροσανατολισμένη ελίτ που γνωρίζει ελάχιστα για τη γαλλική ιστορία και την διπλωματική κληρονομιά της χώρας», τόνισε.

Ετοιμη να ανοίξει της πύλες της η σχολή  της εγγονής του Λεπέν για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς  | iefimerida.gr 0

Η γαλλική Δεξιά καλωσόρισε την επιστροφή της Μαρεσάλ στο προσκήνιο. Η εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν ήταν το νεότερο μέλος της Βουλής μέχρι πέρυσι που αποχώρησε από την πολιτική και παραμένει δημοφιλέστερη σε σχέση με τη θεία της. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς θεωρούν ότι η φωτογενής Μαρεσάλ θα ήταν καλύτερη υποψήφια από την Λεπέν, όταν ο «Εθνικός Συναγερμός» -, όπως μετονομάστηκε εδώ και μερικούς μήνες το «Εθνικό Μέτωπο» για να γίνει πιο «εύπεπτο» στους ψηφοφόρους και να αποτινάξει το ακροδεξιό στίγμα- φιλοδοξεί να τα πάει καλύτερα σε σχέση με την περσινή αναμέτρηση, που η Μαρίν Λεπέν ήρθε δεύτερη πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταποντίζεται τώρα στις σφυγμομετρήσεις.

Ωστόσο, η Μαρεσάλ παίρνει αποστάσεις. «Δεν είμαστε σχολή κάποιου συγκεκριμένου κόμματος. Μπορεί η διδασκαλία να έχει εδώ μια συντηρητική τάση, αλλά θέλουμε να δώσουμε έναν νέο αέρα. Μπορούμε να είμαστε μια “πατριωτική” σχολή αλλά θέλουμε να είμαστε ανοικτοί και να ανταλλάσσουμε απόψεις». Αν και τονίζει ότι έχει εγκαταλείψει τις «προηγούμενες πολιτικές της δραστηριότητες», σημειώνει ότι είναι στο χέρι της «να βρω μια ισορροπία και έχω εξασφαλίσει ότι αυτά τα δύο σύμπαντα δεν επικαλύπτονται».

Ετοιμη να ανοίξει της πύλες της η σχολή  της εγγονής του Λεπέν για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς  | iefimerida.gr 1

Η σχολή έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 75 αιτήσεις για πτυχία μάστερ και άλλες 35-40 για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μολονότι τα πτυχία της δεν αναγνωρίζονται ακόμη από το γαλλικό κράτος.

Προσφέρει διετείς σπουδές με πτυχίο μάστερ στο μάνατζμεντ και τις Πολιτικές Επιστήμες με ετήσια δίδκατρα 5.500 ευρώ και 13 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα σε γνωστικά αντικείμενα όπως «η τέχνη της παραπληροφόρησης», «ιστορία και στρατιωτική στρατηγική», «Το Ισλάμ και ο Ισλαμιοκός πολιτισμός: ανάλυση μιας νέας παγκόσμιας τάσης» και «ο συντηρητισμός στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία». Παράλληλα προσφέρει εβδομαδιαία μαθήματα με ετήσιο κόστος 900 ευρώ για την εκπαίδευση πολιτικών και μάνατζερ στην οργάνωση ομάδων εκστρατειών, την «ανάπτυξη νικηφόρας στρατηγικής» και την «επιτυχία σε γραπτές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις».

Ετοιμη να ανοίξει της πύλες της η σχολή  της εγγονής του Λεπέν για την ελίτ της γαλλικής Δεξιάς  | iefimerida.gr 2

Αρκετοί στη Γαλλία ανησυχούν , πάντως, ότι η σχολή της Μαρεσάλ θα γίνει ορμητήριο νέων λαϊκιστών. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 σε άρθρο στην ιστοσελίδα του χαρακτήρισε το ISSEP «50 σκιές της ακροδεξιάς», ενώ ο Ρενώ Περ του Πανεπιστημίου Sciences-Po της Λυών είπε ότι σε αντίθεση με το ΙSSEP η δική του σχολή «εκπαιδεύει φοιτητές που είναι ανοικτή στον κόσμο και όχι απομονωμένοι σε οποιαδήποτε πολιτισμική η πολιτική ταυτότητα».

Πηγή: Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ