Φτιάχνει αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από κερί και μετά ανάβει το φιτίλι και λιώνουν [βίντεο] - iefimerida.gr

Φτιάχνει αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από κερί και μετά ανάβει το φιτίλι και λιώνουν [βίντεο]

Εντυπωσικά γλυπτά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Ουρς Φίσερ (Urs Fischer) φιλοτεχνεί γλυπτά από κερί, τα οποία έχουν φυτίλι - καμιά φορά περισσότερα από ένα - το οποίο φυτίλι ανάβουν και το γλυπτό λιώνει.

Τελευταία δημιουργία του, ένα μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους άγαλμα της Ρωσίδας συλλέκτριας έργων τέχνης Ντάσα Ζούκοβα. Από κερί. Η «Dasha» παρουσιάζεται στη γνωστή γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο, φορώντας ένα ροζ φόρεμα, και με ένα φυτίλι στην κορυφή της «κεφαλής» της.

Η Dasha έχει ένα φυτίλι στο κεφάλι της

Εκτός από αυτό το φυτίλι, έχουν τοποθετηθεί και άλλα φυτίλια σε «στρατηγικά» σημεία του γλυπτού, έτσι ώστε με το που θα τα ανάψουν το καλλιτέχνημα θα αργήσει αργά-αργά να λιώνει και σε διάστημα δύο μηνών στη βιτρίνα της γκαλερί στην οδό Ντέιβις θα υπάρχει ένας σωρός λιωμένο κερί. Κάτι σαν σύγχρονο memento mori, που θα θυμίζει στους περαστικούς ότι η ζωή, η ομορφιά και η τέχνη είναι περαστική.

Ο Ουρς -που γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1973- άρχισε να φτιάχνει κεριά στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας.

Η τέχνη για τον Urs είναι εφήμερη

Σταδιακά, τα γλυπτά του από κερί έγιναν πιο ρεαλιστικά και μπορούσαν να καίγονται σε διάστημα αρκετών μηνών. Πριν εφτά χρόνια, έφτιαξε από κερί αντίγραφο του έργου «Η Αρπαγή των Σαβίνων» (έργο του 1583, του Τζανμπολόνια). Πέρυσι, από κόκκινο κερί έφτιαξε γλυπτό του Φλωρεντίνου πωλητή αρχαιοτήτων Φαμπρίτσιο Μορέτι, το οποίο ενσωμάτωσε σε μία τεράστια προτομή του Αγίου Λεονάρδου.

Φιτίλια είχαν τοποθετηθεί στο ομοίωμα του Μορέτι έτσι ώστε καθώς έλιωνε, ρυάκια από κόκκινο κερί έρεαν πάνω στη λευκή προτομή του Αγίου (η οποία δεν έλιωνε), αφήνοντας μια «αιμάτινη» πληγή πάνω στον προστάτη άγιο των φυλακισμένων.

Μία ιδέα από το έργο του καλλιτέχνη

Η «Dasha» εκτίθεται στην γκαλερί Gagosian έως τις 3 Νοεμβρίου, ...μετά


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ