10 εφευρέσεις που δεν ήξερες ότι είναι γερμανικές -Από το ταξίμετρο έως τον διακορευτή - iefimerida.gr

10 εφευρέσεις που δεν ήξερες ότι είναι γερμανικές -Από το ταξίμετρο έως τον διακορευτή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανία είναι γνωστή για τις ρηξικέλευθες εφευρέσεις της. Τα αυτοκίνητα και η ασπιρίνη συγκαταλέγονται στις πιο γνωστές. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες, λιγότερο γνωστές.

Διακορευτής

Μία από αυτές είναι o διακορευτής. Εφευρέθηκε από τον Ματίας Τέελ στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ η πατέντα ανήκει στον Φρίντριχ Ζόνεκεν.

MP3

Το γνωστό σε όλους και ειδικά στις νεότερες γενιές mp3 εφευρέθηκε από τον Καρλχάιντς Μπράντενμπουργκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το mp3 ή MPEG-2 Audio Layer III έφερε πραγματική επανάσταση στη μουσική αφού κατέστησε εφικτή την αποθήκευση και μεταφορά τραγουδιών. Έτσι εμφανίστηκαν και οι πρώτες υπηρεσίες ανταλλαγής μουσικής όπως το Napster.

Ηλεκτρικό δράπανο

Το ηλεκτρικό δράπανο εφευρέθηκε μεν το 1889 στην Αυστραλία, ωστόσο ο γερμανός επιχειρηματίας Βίλχελμ Έμιλ Φάιν ήταν εκείνος που ανέπτυξε το 1895 μια εύχρηστη φορητή εκδοχή.

Fanta

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί επέλεξαν να πλήξουν τη Γερμανία επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές Coca-Cola. Αυτό οδήγησε τον τότε επικεφαλής της Coca-Cola Γερμανίας Μαξ Κιθ στην επινόηση ενός νέου αναψυκτικού για τη γερμανική αγορά. Έτσι γεννήθηκε η Fanta.

Φίλτρο για καφέ

Το 1908 ήταν η χρονιά της νοικοκυράς Μελίτα Μπεντς. Δυσαρεστημένη από την πικρή γεύση που είχε πάντα ο καφές της ξεκίνησε τα πειράματα. Έτσι έφτιαξε ένα πρόχειρο φίλτρο από χαρτί. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ιδιαίτερα αρωματικός καφές. Σήμερα εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση Melitta Group KG πάνω από 3.300 άνθρωποι.

Κολλητική ταινία

Αφού είχε εφεύρει ήδη τη Nivea και το Labello ο φαρμακοποιός Όσκαρ Τρόπλοβιτς επινόησε και την κολλητική ταινία. Το 1901 προστέθηκε στις εφευρέσεις του και ο λευκοπλάστης που χρησιμοποιείται έκτοτε για τη συγκράτηση επιδέσμων πάνω στο δέρμα.

Ακορντεόν

Παρότι συνδέεται με το γαλλικό σανσόν, το ακορντεόν εφευρέθηκε στην πραγματικότητα το 1822 από τον Κρίστιαν Φρίντριχ Λούντβιγκ Μπούσμαν. Ο κατασκευαστής μουσικών οργάνων από τη Θουριγγία φέρεται να επινόησε και τη φυσαρμόνικα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να «ανήκει» στη Φινλανδία, το χριστουγεννιάτικο δέντρο όμως προέρχεται από τη Γερμανία. Μπήκε καταρχήν σε σπίτια πλουσίων γύρω στο 1800 ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα είχε πλέον τη θέση του παντού. Την εποχή εκείνη βέβαια τα μοναδικά στολίδια των χριστουγεννιάτικων δέντρων ήταν φρούτα, καρύδια και κεριά.

Βιδωτές τάπες

Μπορεί το πρωτότυπο του ποδοσφαιρικού παπουτσιού να εφευρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο ο ιδρυτής της Adidas Άντι Ντάσλερ ήταν εκείνος που επινόησε το 1954 τη ρηξικέλευθη τεχνική με τις βιδωτές τάπες. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Ρούντολφ Ντάσλερ ο οποίος εργαζόταν στην ανταγωνίστρια Puma ισχυρίστηκε ότι ήταν δική του εφεύρεση.

Ταξίμετρο

Ο μετρητής που τοποθετείται στο ταξί και δείχνει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε μια διαδρομή εφευρέθηκε το 1891 στο Βερολίνο από τον Φρίντριχ Βίλχελμ Γκούσταβ Μπρουν για λογαριασμό του πρωτοπόρου στη κατασκευή κινητήρων εσωτερικής καύσης και στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας Γκόντλιμπ Ντάιμλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εφευρέσεις γερμανικές mp3 φιλτρο καφε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ