Ο ένας μετά τον άλλον οι Αμερικανοί υπουργοί στα Σκόπια -Βάζουν πλάτη στον Ζάεφ, ενόψει δημοψηφίσματος - iefimerida.gr

Ο ένας μετά τον άλλον οι Αμερικανοί υπουργοί στα Σκόπια -Βάζουν πλάτη στον Ζάεφ, ενόψει δημοψηφίσματος

O ΑΜερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ και ο υπ ΕΞ των Σκοπίων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Ο Γουές Μίτσελ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Μιλήσαμε εκτεταμένα σ’ όλες μου τις συναντήσεις εδώ για το επικείμενο δημοψήφισμα και το μήνυμά μου σε κάθε “Μακεδόνα” που συνάντησα είναι το ίδιο: ότι πρόκειται για μια απόφαση που μόνον οι “Μακεδόνες” μπορούν να λάβουν. Η “Μακεδονία” βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο μονοπάτι προς τη Δύση και καλούμε όλους τους “Μακεδόνες” να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, αλλά να δείξουν και υπευθυνότητα στο δημοψήφισμα, να πάνε και να ψηφίσουν. Νομίζω ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία», τόνισε.

Ο Αμερικανός υφυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα γίνει αν αποτύχει το δημοψήφισμα, τονίζοντας και πάλι ότι η απόφαση για το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών της. Ενώ απένειμε τα εύσημα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα για τις προσπάθειές τους να πετύχουν μια συμφωνία δύσκολη και για τις δύο χώρες.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για τα Δυτικά Βαλκάνια και τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής.

Μη αποδεκτή η Συμφωνία για το VMRO

Ο κ. Μίτσελ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη για το κόμμα του τη συμφωνία με την Ελλάδα, αν και παραμένει στρατηγικός στόχος η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία που έχει η ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς για την ασφάλεια της περιοχής και την ανάγκη στήριξης της υλοποίησης των απαιτούμενων γι’ αυτό μεταρρυθμίσεων.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στα Σκόπια

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις (Φωτογραφία: ΑΡ)

Την Δευτέρα θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για να εκφράσει με τη σειρά τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος, αλλά και για να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ αντιτίθεται στη ρωσική επιθετικότητα λόγω της πρόσκλησης ένταξης της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ.

«Θα πάω να δω τους “Μακεδόνες” φίλους μας σ’ ένα πολύ σύντομο ταξίδι. Πάω εκεί για να καταστήσω σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του “μακεδονικού λαού”», είπε ο Τζέιμς Μάτις σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Ο Μάτις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και την Σκοπιανή ομόλογό του, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ