Εγγονή Εβραίου συλλέκτη ξαναβρήκε πολύτιμο πίνακα του Ρενουάρ -Τον είχαν κλέψει οι Ναζί - iefimerida.gr

Εγγονή Εβραίου συλλέκτη ξαναβρήκε πολύτιμο πίνακα του Ρενουάρ -Τον είχαν κλέψει οι Ναζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμερικανικές αρχές επέστρεψαν, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στην γαλλίδα εγγονή ενός Εβραίου συλλέκτη, έναν πίνακα του Pierre-Auguste Renoir, τον οποίο του είχαν κλέψει οι Ναζί.

Ο πίνακας έχει τίτλο «Δύο γυναίκες σε έναν κήπο».


Ο Pierre-Auguste Renoir ήταν 78 ετών και υπέφερε από αρθρίτιδα όταν τον ζωγράφισε, το 1919, τους τελευταίους μήνες πριν πεθάνει, στο σπίτι του στη γαλλική Ριβιέρα.

Εγγονή Εβραίου συλλέκτη ξαναβρήκε πολύτιμο πίνακα του Ρενουάρ -Τον είχαν κλέψει οι Ναζί  | iefimerida.gr 0


Επεστράφη στην Sylvie Sulitzer, εγγονή του Εβραίου συλλέκτη Alfred Weinberger, με επίσημη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Museum of Jewish Heritage, της Νέας Υόρκης.
Ο πίνακας είχε καταλήξει το 2013 στον οίκο δημοπρασιών Christie's, ο οποίος είχε αμφιβολίες για την προέλευσή του και είχε επικοινωνήσει με τις Αρχές. Οι υπηρεσίες του εισαγγελέα του Μανχάταν και το FBI είχαν ερευνήσει την ιστορία του πίνακα και στη συνέχεια επικοινώνησαν με την Sylvie Sulitzer.


Ο παππούς της Alfred Weinberger είχε εγκαταλείψει το Παρίσι, όπου ζούσε, μετά την γερμανική εισβολή το 1940. Άφησε πίσω του, σε ένα χρηματοκιβώτιο στην τράπεζα Morgan, την συλλογή του, την οποία οι Ναζί κατέσχεσαν το 1941. Μετά τον πόλεμο η συλλογή είχε εξαφανιστεί και ο Alfred Weinberger, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι, μπόρεσε να ξανακάνει δικό του μόνο ένα τμήμα της.

Μετά την ήττα των Ναζί το 1945, ο πίνακας «Δύο γυναίκες σε κήπο» άλλαξε πολλές φορές χέρια και τόπους, ταξιδεύοντας από το Γιοχάνεσμπουργκ, το Λονδίνο, την Ζυρίχη ως τη Νέα Υόρκη όπου οι δικηγόροι ανακάλυψαν ότι είχε δοθεί στον οίκο Christie’s το 2013.

Εγγονή Εβραίου συλλέκτη ξαναβρήκε πολύτιμο πίνακα του Ρενουάρ -Τον είχαν κλέψει οι Ναζί  | iefimerida.gr 1

Η Sylvie Sulitzer αγνοούσε αυτή την ιστορία ώστε ένα γραφείο δικηγόρων στη Γερμανία, οι von Trott zu Solz Lammek, επικοινώνησαν μαζί της, στις αρχές του 2010. Το εν λόγω γραφείο, το οποίο ειδικεύεται στην ανίχνευση έργων τέχνης που είχαν κατάσχει οι Ναζί, είχε στην κατοχή του τη λίστα των πινάκων που ο Alfred Weinberger δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει. Μέσω αυτού του γραφείου, οι αμερικανικές Αρχές μπόρεσαν να ξαναβρούν την Sylvie Sulitzer και να της επιστρέψουν τον πίνακα.
«Είμαι πραγματικά ευγνώμων που μπορώ να δείξω στην πολυαγαπημένη οικογένειά μου, όπου κι αν βρίσκεται, ότι μετά από όλα όσα υπέστησαν, υπάρχει δικαιοσύνη», δήλωσε η Sylvie Sulitzer.
Η οικογένεια αναζητά ακόμη 4 χαμένους πίνακες Renoir και έναν Delacroix, για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα ίχνος.
Η Sylvie Sulitzer θα αναγκαστεί να πουλήσει τον πίνακα αφού δεν διαθέτει τα απαραίτητα ποσά για να επιστρέψει στο γαλλικό αλλά και στο γερμανικό κράτος τα ποσά που πήρε ως αποζημίωση για τους χαμένους πίνακες. «Θα μου άρεσε να τον κρατήσω», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρενουάρ εγγονή κατάσχεση ναζί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ