Στα πάνω της η τουρκική λίρα – Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της στο 24% - iefimerida.gr

Στα πάνω της η τουρκική λίρα – Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της στο 24%

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πάνω βόλτα πήρε η τουρκική λίρα λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του επιτοκίου τους.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της της τράπεζας αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 625 μονάδες βάσης από το 17,75% στο 24% την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση μέχρι και το 22%.

Μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο, από τις 6,4176 προηγουμένως.

Η απόφαση της τράπεζας ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την αναταραχή που προκάλεσαν νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στην αύξηση του κόστους δανεισμού και εξέδωσε διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η χρήση ξένου νομίσματος σε εγχώριες συναλλαγές. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.

Η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αμφισβητείται αφότου ο Ερντογάν υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ότι θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο για να μειώσει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ