Συναγερμός στην ΕΥΑΘ -Από αγωγό του στρατού η ρύπανση δεξαμενής που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Συναγερμός στην ΕΥΑΘ -Από αγωγό του στρατού η ρύπανση δεξαμενής που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη- Φωτογραφία: Eurokinissi- ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μήνες στην ΕΥΑΘ όταν εντοπίστηκε πετρέλαιο στην λίμνη Πολυφύτου, η οποία αποτελεί τμήμα του ποταμού Αλιάκμονα απ’ τον οποίο προέρχεται το 60% της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, αν και η ρύπανση εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν εμφανίστηκαν πετρελαιοειδή στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στη Σίνδο, τώρα φαίνεται πως βρέθηκε τόσο ο «υπαίτιος» όσο και το ακριβές σημείο από όπου προέρχονταν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, ένας αγωγός του στρατού στον πυθμένα της λίμνης είναι και η αιτία που βρέθηκε πετρέλαιο στην λίμνη Πολυφύτου.

Στη δικογραφία μάλιστα που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως «πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού».

Την υπόθεση τώρα έχει αναλάβει ο στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανή τη διεξαγωγή νέας έρευνας.

Όσο για την λίμνη Πολυφύτου, αυτή αποτελεί μέρος της «συνέχειας» του Αλιάκμονα που υδροδοτεί κατά 60% τη Θεσσαλονίκη.
Το γεγονός ότι εντοπίστηκε πετρέλαιο σήμανε συναγερμό για την ποιότητα του νερού το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατάλληλο και το σημαντικότερο είναι πως στη διώρυγα μήκους 50 χιλιομέτρων δεν υπάρχει κανένα μέσο εντοπισμού μόλυνσης.

Με την σειρά της η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης.

Στην διώρυγα τοποθετήθηκαν φράγματα και από τον Απρίλιο ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νερό Θεσσαλονίκη πετρέλαιο ΣΤΑΤΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ