Ο Κοτζιάς απαντά στην αποχώρηση της ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - iefimerida.gr

Ο Κοτζιάς απαντά στην αποχώρηση της ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Κουίκ (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα, σχολιάζοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος αποχώρησε από τη συνεδρίαση επειδή απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για συζήτηση για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του σχολίασε ότι αυτό έγινε προκειμένου ο κ. Κουμουτσάκος να μην τοποθετηθεί επί του ζητήματος του Συμβουλίου Eθνικής Ασφαλείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κ. Κουμουτσάκος παρέλαβε την πρόσκληση- και υπέγραψε- στις 17 Αυγούστου. «Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης. Δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν από δύο μέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Και αυτό μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου Eθνικής Ασφαλείας και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δεν έχει ξαναγίνει στον θεσμό του ΕΣΕΠ», δήλωσε.

«Απλώς να καταγγέλλει, να βγαίνει, να κάνει δηλώσεις και να μην έχει να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο στην εξωτερική πολιτική. Να λέει ψευδώς ότι δεν είχε πάρει την πρόσκληση έγκαιρα. Έχει ξεχάσει ότι έχει υπογράψει αυτή τη πρόσκληση. Είναι ένα δείγμα ότι η ΝΔ υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

«Δεν έχουμε απλώς μια μικροκομματική πολιτική, αλλά έχουμε μια πολιτική που περιορίζεται στον καβγά στο εσωτερικό της ΝΔ και στο πώς θα αποδείξουν ότι μπορούν να τσακώνονται χωρίς επιχειρήματα και χωρίς περιεχόμενο. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί η Ελλάδα βρίσκεται -και από τη σκοπιά του τι συζητήσαμε σήμερα- μπροστά σε ένα τολμηρό βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού και ανανέωσης με θεσμούς που είναι απαραίτητοι σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διεθνών κρίσεων και προβλημάτων, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών», πρόσθεσε.

«Εμείς και εγώ προσωπικά θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα. Δεν παρασύρομαι -και ξέρετε ότι δεν έχω καμία διάθεση- σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση, Υπουργούς, αλλά και από μια αντιπολίτευση, που να βοηθάνε στη λύση προβλημάτων και όχι να δημιουργούν προβλήματα ενάντια στις λύσεις», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κουμουτσάκος: «Πολλά νεύρα και για την ουσία τίποτα»

Σχόλιο για τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά έκανε μέσω Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Από το ΥΠΕΞ: Πολλά νεύρα και για την ουσία τίποτα. Ως συνήθως», έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από το ΥΠΕΞ:
Πολλά νεύρα και για την ουσία τίποτα.
Ως συνήθως.

Πώς θα λειτουργεί ο Εθνικός Σύμβουλος Ασφαλείας

Αναφερόμενος στον θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι απαραίτητος προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και σχεδιασμός στα θέματα κρίσεων και εθνικών προβλημάτων. Σημείωσε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα συντονίζει τα διαφορετικά υπουργεία και τις υπηρεσίες και που, στην πρόταση νόμου που είναι υπό επεξεργασία, θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει μαζί με τον Πρωθυπουργό δεσμευτικά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Οταν ρωτήθηκε ποιοι θα είναι μέλη του Συμβουλίου, απάντησε ότι θα αποτελείται από υπουργούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας.

Οσο για το αν θα είναι υπουργός ή κάποιο νέο πρόσωπο, διευκρίνισε: «Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι κάποιος υπουργός με τη μορφή Αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναφέρεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο.

Ασφαλώς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, Υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ