Πάνος Ξενοκώστας: Ο αεροναυπηγός που εξελίσσεται σε «βασιλιά» των ναυπηγείων στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Πάνος Ξενοκώστας: Ο αεροναυπηγός που εξελίσσεται σε «βασιλιά» των ναυπηγείων στην Ελλάδα

Ο Πάνος Ξενοκώστας της Οnex Shipyads / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν κατέθεσε επίσημη πρόταση για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου πριν από έναν χρόνο, ελάχιστοι γνώριζαν το όνομά του ωστόσο ,όπως φαίνεται, ο Πάνος Ξενοκώστας ήρθε για να μείνει καθώς η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία του Οnex Shipyads φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στη Μεσόγειο στον τομέα της Ναυπηγικής τόσο σε εμπορικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη νέα πρότασή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, το Νεώριο έχει τεθεί σε λειτουργία , οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους και ο αριθμός των πλοίων που επισκευάζονται εκεί αυξάνεται παρότι εκκρεμεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης . Παράλληλα όμως η εταιρία Onex του Πάνου Ξενοκώστα που ξεκίνησε από το Πέραμα και μεταπήδησε στην καρδιά του Μανχάταν επενδύοντας αμερικανικά κεφάλαια στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, θέλει να επεκταθεί στη Σύρο κάνοντας πολλούς να συνδέουν τα σχέδια αυτά με την πρόθεση δημιουργίας αμερικανικής βάσης στο νησί ως απόρροια των τεταμένων Αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ναυπηγείο του Νεωρείου στην Σύρο -Αριστερά ο κ.Ξενοκώστας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ήδη η ONEX έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δύο ακόμα εκτάσεις στη Σύρο, το στρατόπεδο του Λοχαγού Ζαφείρη στην Ερμούπολη για το οποίο υπάρχει σχέδιο αποχαρακτηρισμού και διατίθεται προς αξιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) αλλά και για τα κτίρια Λαδόπουλου δίπλα στο στρατόπεδο, όπου λειτουργούσαν τα παλιά κλωστήρια.

Από τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στη Σύρο

Το στρατόπεδο Ζαφείρη

Σε κάθε του βήμα ο Πάνος Ξενοκώστας έχει την στήριξη του Αμερικανικού παράγοντα καθώς ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ έχει δηλώσει ότι η επαναλειτουργία και η ισχυροποίηση του Ναυπηγείου της Σύρου αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αμερικανικής κυβέρνησης . Τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε επισκεφθεί τη Σύρο υψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά , η πρόταση του Πάνου Ξενοκώστα κατατέθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και του Τζέφρυ Πάιατ, στο περίπτερο της εταιρίας Οnex στην αμερικανική πτέρυγα της ΔΕΘ όπου φέτος η ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα. Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρεσβευτής έσπευσε μέσω twitter να χαιρετήσει την πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων γράφοντας «Υπέροχο να βλέπουμε την ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης» .

Ο Πάνος Ξενοκώστας της αμερικανικών συμφερόντων Οnex Shipyads



Στην Πολεμική Αεροπορία

Ο Πάνος Ξενοκώστας, ειδικεύεται σύμφωνα με το βιογραφικό του σε επενδύσεις στον τομέα Υψηλής Τεχνολογίας ως επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων σε εταιρείες Αεροπορικής Υποστήριξης, Νανοτεχνολογίας, Τηλεπικοινωνιακών & Πληροφορικών Συστημάτων, Ιχθυοκαλλιεργειών και Ναυπηγικής. Είναι πτυχιούχος Αεροναυπηγός Μηχανικός της Σχολής Ικάρων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων ενώ υπήρξε και αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ