SZ: Ο Τσίπρας υπόσχεται παροχές αλλά είναι στενά τα περιθώρια -Παραμένει στο μικροσκόπιο των θεσμών - iefimerida.gr

SZ: Ο Τσίπρας υπόσχεται παροχές αλλά είναι στενά τα περιθώρια -Παραμένει στο μικροσκόπιο των θεσμών

Ο Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μετά το τέλος των μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, μικρότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ομως, πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ελιγμών της;», διερωτάται η Süddeutsche Zeitung.

«Δύσκολη νέα αρχή» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, που κάνει αναφορά στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, αλλά και στην άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Παράλληλα όμως, σχολιάζει και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ. «Η αστερόεσσα πλάι πλάι με την ελληνική σημαία και μπροστά τους ο χαμογελαστός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν σίγουρα τα μάτια τους. Αλλωστε, για αρκετά χρόνια ο αντιμερικανισμός ήταν κομμάτι του DΝΑ της ελληνικής Αριστεράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραπέμποντας στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, τις οποίες υποσχέθηκε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, επισημαίνει: «Επενδύσεις τις οποίες η χώρα χρειάζεται αν θέλει να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια οικονομική "αναγέννηση" με λιγότερους φόρους, μικρότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες δουλειές».

Ομως, η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι φάνηκε ήδη τη Δευτέρα το πόσο στενά είναι τα περιθώρια της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι ελεγκτές των Θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα. «Παρατεταμένος έλεγχος λέγεται τώρα. Απεσταλμένοι της ΕΚΤ, τον ESM, την ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν να βάζουν στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά της Ελλάδας κάθε τρεις μήνες. Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι υπό εξέταση. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά θα λαμβάνει κάθε χρόνο μέχρι το 2022 ένα δισ. ευρώ. Προφανώς, ο Τσίπρας έχει ήδη σχέδια για αυτό το ποσό», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην εφαρμοστούν οι αμφιλεγόμενες περικοπές των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το δημοσίευμα παραθέτει τις πληροφορίες της «Καθημερινής», ότι η Κομισιόν σκέφτεται αναβολή των περικοπών μέχρι τον Απρίλιο. «Αυτό δεν θα είναι αρκετό για τον Τσίπρα. Γιατί το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, οι βουλευτικές θα προγραμματιστούν για το φθινόπωρο, αν και η ΝΔ καλεί να γίνουν τον Μάιο. Δεν είναι περίεργο, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Πληροφορίες: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας περικοπές συντάξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ