Ποια είναι η αλήθεια για τις παροχές Τσίπρα -Μικρό το καλάθι, τελικά - iefimerida.gr

Ποια είναι η αλήθεια για τις παροχές Τσίπρα -Μικρό το καλάθι, τελικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι «παροχές» ή οι «δίκαιες ελαφρύνσεις των ασθενέστερων» που υποσχέθηκε και μοίρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ διέψευσαν το κλίμα... «δώσ' τα όλα» που μέχρι και λίγα 24ωρα πριν καλλιεργούσε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, ψίχουλα άνευ αντικρίσματος σε σχέση με τις «θυσίες των μη προνομιούχων», τα πλέον εντυπωσιακά προβλέπεται να δοθούν σε βάθος... 4ετίας, και -το κυριότερο- το επίμαχο ζήτημα της μη περικοπής από 1/1/2019 των συντάξεων, η προεκλογική «πυρηνική βόμβα» του πρωθυπουργού, φιλοτεχνημένο με ένα σωρό «εάν, εφόσον, υπό την αίρεση, θα δούμε...», αναπέμπεται για μετά τον Οκτώβριο.

Μάλλον για τον Απρίλιο, λένε οι γνωρίζοντες, όταν αναμένεται να πιστοποιηθεί και το ύψος του πλεονάσματος για το 2018...

Και μπορεί ο κ. Τσίπρας με φτιασιδώματα, τεχνάσματα, προεξοφλήσεις και... άλματα στο μέλλον να κατάφερε να ανεβάσει το ύψος των «δίκαιων ελαφρύνσεων» στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ -κλιμακούμενων από... του χρόνου μέχρι το 2022- αλλά η προσεκτική εξέταση των όσων εξήγγειλε δείχνει ότι αυτά που (μπορεί και...) θα δώσει φέτος είναι περίπου 700 εκατομμύρια, λίγο λιγότερα, δηλαδή, από όσα έδωσε πέρυσι. Σε... πειστικό περιτύλιγμα, όπως ελπίζει.

Είναι προφανές ότι το προ ΔΕΘ κλίμα που δημιούργησε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης θορύβησε ουσιαστικά τους «θεσμούς» (που ξανάπιασαν σήμερα δουλειά στην Αθήνα...) οι οποίοι έστειλαν τις προειδοποιήσεις τους στην κυβέρνηση και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να εμφανισθεί... ρεαλιστής και μετρημένος. Παρά τις αρχικές προθέσεις του, όπως έδειχνε και το υποτονικό, άνευρο, αμήχανο ύφος του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Η... εντυπωσιακή εξαγγελία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες («μεσοσταθμικά 30 %»), για να γίνει κατανοητή με ρεαλιστικούς όρους θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση της εξαγγελίας θα γίνει σε δυο ετήσιες δόσεις, με την πρώτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2019.

Με βάση τα στατιστικά του φόρου οι περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με τη χαμηλότερη ακίνητη περιουσία καταβάλλουν ετησίως κατά μέσο όρο 80-90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός τους θα μειωθεί τελικά κατά το ήμισυ, σε δύο δόσεις, και θα είναι της τάξεως των... 45 ευρώ ετησίως! Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο πακέτο των αντιμέτρων για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 προβλέπεται η μείωση κατά 10% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ, δηλαδή θα προκύπτει ένα ετήσιο όφελος έως και 70 ευρώ! Κι αυτό... πακεταρίστηκε και ο «φιόγκος» έγραφε «μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%»!

Μείωση ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός, με υποβλητική φωνή, παρουσίασε ως «σημαντική φοροελάφρυνση» τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, και του κατώτατου από το 13% στο 12%. Η μείωση αυτή θα επιφέρει ένα όφελος για τον καταναλωτή της τάξεως του 1,2% μεσοσταθμικά.

Αλλά αυτό που δεν τόνισε επαρκώς ο κ. Τσίπρας είναι ότι η προαναγγελθείσα μείωση θα ισχύσει μετά από... 2,5 χρόνια, την 1η/1/2021, δηλαδή πολύ μετά το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τη βούληση της τότε κυβέρνησης και -κυρίως- από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν και θα πιστοποιούνται από τους «θεσμούς»...

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αιδημόνως απέφυγε να αναφέρει ότι οι «προηγούμενοι» άφησαν τον ΦΠΑ στο 13% (και 9% τον κατώτατο), και είναι η δική τους διακυβέρνηση που περίπου τους διπλασίασε...

Κατάργηση επιτηδεύματος αγροτών

Με τους αγρότες «στα κάγκελα» (από τις εισφορές του «νόμου Κατρούγκαλου» και τη φορολογία) και με επίγνωση ότι το εξ αγροτών εκλογικό σώμα είναι κρίσιμο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης πομπωδώς το «τέλος του επιτηδεύματος».

Ακούγεται... γενναιόδωρο και φιλαγροτικό, αλλά αν εξετάσει κανείς τα πραγματικά στοιχεία θα ανακαλύψει ότι η εξαγγελία είναι για κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Μόνο που η πλειονότητα των αγροτών υπάγεται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και απαλλάσσεται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παροχές Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ