Φάμελλος: Το περιβάλλον αποτελεί παραγωγική δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία - iefimerida.gr

Φάμελλος: Το περιβάλλον αποτελεί παραγωγική δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον είναι ουσιώδες στοιχείο της ταυτότητας της Ελλάδας, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το αξιοποίησαν, στερώντας από τη χώρα και από τους Έλληνες ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα» κι έτσι «παρέμεινε αναξιοποίητο ένα αναπτυξιακό πεδίο που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα εργασία, νέα οικονομία, έρευνα και καινοτομία».

Αυτό σημειώνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα politik.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επέλεξε, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος 2015-2018, να σχεδιάσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με αναπτυξιακή προοπτική, το οποίο θα δημιουργεί νέο εθνικό προϊόν και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία.

«Η έλλειψη στρατηγικής, αλλά και πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χρόνια εκφράστηκε με την απουσία μιας κεντρικής ατζέντας ανάπτυξης» -προσθέτει ο κ. Φάμελλος- με συνέπεια «να απαξιωθεί η περιβαλλοντική πολιτική και να συνδεθεί μόνο με ευρωπαϊκά πρόστιμα, σε μια εποχή που πρώτη προτεραιότητα παγκοσμίως ήταν η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως σημειώνει, η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια της Μακεδονίας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και για τον λόγον αυτόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Οικολόγων Πράσινων ανέλαβε πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας το περιβάλλον ως παραγωγική δύναμη, στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ο αν. υπουργός αναφέρει ως παράδειγμα τον τομέα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης και την έλλειψη σύγχρονου έργου επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. «Την τελευταία τριετία έγινε νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός και η κυβέρνηση χρηματοδότησε με 3,8 εκατ. ευρώ μελέτες για έργα αξιοποίησης απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας, προϋπολογισμού κατασκευής άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων κομποστοποίησης, με έναρξη διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων από το 2019.

Τέλος, με ειδικό νόμο για την ανακύκλωση διπλασιάσαμε τους διαθέσιμους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την ανακύκλωση» τονίζει.

Επιπλέον, μνημονεύει τη σύσταση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου, που νομοθετήθηκε το 2018, ο οποίος, εκτός από την αναπτυξιακή και οικονομική διάσταση που εμπεριέχει, συνδέεται και με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

«Ξεκινήσαμε, επίσης, έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων, όπως οι αναπλάσεις ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα, της περιοχής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Δυτική Είσοδο και φυσικά της ΔΕΘ, με το νέο εκθεσιακό κέντρο, που προσδίδουν στη Θεσσαλονίκη τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μητρόπολης» συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις αναπλάσεις και στον χωρικό σχεδιασμό κινητοποιούν και την οικονομία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ