Ειδικό «φρούριο» στη Μαγούλα για τη μεταφορά της Εθνικής Πινακοθήκης - iefimerida.gr

Ειδικό «φρούριο» στη Μαγούλα για τη μεταφορά της Εθνικής Πινακοθήκης

αποθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευχάριστα είναι τα νέα για την ανάπλαση της Εθνικής Πινακοθήκης, αφού όπως φαίνεται το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς ανακοινώθηκε η μεταστέγαση των έργων τέχνης και των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, προκειμένου το φθινόπωρο να αρχίσουν οι εργασίες επέκτασης του κτιρίου.

Το θέμα της μεταστέγασης συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και απέσπασε την ομόφωνη έγκριση των μελών του.

Η μετεγκατάσταση, που θα είναι προσωρινή- έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Πινακοθήκη, περιλαμβάνει τρία σκέλη.

Αρχικά, το ένα από τα δύο διατηρητέα κτίρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης στην περιοχή Γουδή θα διαρρυθμιστεί ειδκά προκειμένου να φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια συντήρησης. Στον περιβάλλοντα χώρο της Γλυπτοθήκης αναμένεται να δημιουργηθούν δύο προσωρινές κατασκευές όπου θα εγκατασταθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης. Στο δεύτερο, διώροφο κτίσμα, θα εγκατασταθούν υπηρεσίες διοίκησης και μέρος των εργαστηρίων. Οι δύο λυόμενοι οικίσκοι θα χρωματιστούν, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμβατοί αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ειδικό «φρούριο» δημιουργείται στη Μαγούλα για τα έργα τέχνης

Μεγαλύτερη πρόκληση φυσικά αποτελεί η μεταφορά, η αποθήκευση και κυρίως η φύλαξη των πολύτιμων έργων τέχνης. Για τον σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε δωρεάν στην Πινακοθήκη ειδική αποθήκη υψηλής ασφάλειας στη Μαγούλα Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει τα σπουδαιότερα έργα τέχνης της ελληνικής ζωγραφικής καθώς και πλήθος έργων τέχνης με παγκόσμια απήχηση.

Μετά από ειδικές μετρήσεις που έλαβαν χώρα στην αποθήκη διαπιστώθηκε η καταλληλότητα του χώρου ώστε να υποδεχθεί τα έργα. Αφού εξασφαλίσθηκε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για τα έργα το επόμενο στοίχημα ήταν η ασφάλεια.

Έτσι η αποθήκη χωρίστηκε σε τέσσερις διακριτούς θαλάμους με ξεχωριστά συστήματα ασφαλείας ο καθένας, προκειμένου τα έργα τέχνης να είναι πλήρως προστατευμένα. Για την προστασία κατά κλοπής κάθε χώρος της αποθήκης θα είναι εξοπλισμένος με συστήματα ενεργητικών και παθητικών ακτίνων υπερύθρων και μικροκυματικούς ανιχνευτές, ενώ θα υπάρχει και οπτική επιτήρηση.

Πέραν των συστημάτων που θα προστατεύουν τα έργα απο κλοπή, στην αποθήκη έχουν τοποθετηθεί ειδικά συστήματα που θυμίζουν κατασκοπευτική ταινία. Πέρα από το πλήρες σύστημα πυρανίχνευσης σε όλους τους χώρους, υπάρχει ειδικό συστήματα πυρόσβεσης με αέριο στους χώρους όπου θα αποθηκευτούν ευαίσθητα στο νερό έργα τέχνης καθώς και σεισμικοί ανιχνευτές.

Ολα τα σήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας θα στέλνονται στο τοπικό κέντρο ελέγχου που θα τοποθετηθεί μπροστά από τις αποθήκες, αλλά και σε κεντρικό σημείο ελέγχου συνδεδεμένο με την Αστυνομία.

Το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης των έργων τέχνης και υπηρεσιών της Εθνικής Πινακοθήκης έχει υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ