Ποιoς ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα - iefimerida.gr

Ποιoς ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έξι μέρες μετά την τραγωδία των δίδυμων πύργων τα λόγια του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείών, George W. Bush, δεν άφηναν χώρο για παρερμηνείες. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έπρεπε να βρεθεί νεκρός η ζωντανός.Ο νέος εθνικός εχθρός των Αμερικανών δημιουργήθηκε και ο φόβος ορίζει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο απ ό 10 χρόνια μέχρι τα λόγια του George Bush να γίνουν πραγματικότητα. Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ομπάμα ανακοινώνει επίσημα τον θάνατο του Σαουδάραβα τρομοκράτη βάζοντας τέλος σε ένα τεράστιο και πικρό κεφάλαιο της αμερικάνικης αλλά και παγκόσμιας ιστορίας. Οι αμερικάνοι ξεχύνονται στους δρόμους και η νέα δεκαετία αρχίζει απ' την ανάποδη. Το 2001 χιλιάδες σκοτώθηκαν και λίγοι πανηγύρισαν, το 2011 σκοτώνεται ένας και ζητωκραυγάζουν εκατομμύρια.

Μπιν Λάντεν

Γεννήθηκε το 1957 και ήταν ο έβδομος γιος και συνολικά το 17ο (από τα συνολικά 50) του πάμπλουτου μεγαλοεργολάβου πατέρα του Mοχάμεντ Αουάντ Μπιν Λάντεν. Όταν ήταν 10 χρόνων ο πατέρας του πεθαίνει και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κληρονομεί μια τεράστια περιουσία.

Το 1979 εγκαταλείπει την πατρίδα του, διότι θεωρείται πολύ προοδευτικός για την αυστηρά μουσουλμανική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο ο νεαρός Μπιν Λάντεν στρατολογείται από τις ΗΠΑ για να οργανώσει την αφγανική αντίσταση εναντίον των Σοβιετικών. Φαίνεται ότι εκπαιδεύεται και χρηματοδοτείται από τη CIA.

Οι άνδρες του, φανατικοί μουσουλμάνοι από τη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, την Τουρκία και την Ινδονησία, πολεμούν μαζί του στα βουνά του Αφγανιστάν. Ο ίδιος αποδεικνύεται άξιος αρχηγός, ενώ οι ικανότητές του φτάνουν μέχρι τη διάνοιξη δρόμων -γνώσεις που έχει αποκτήσει από τα συνεργεία του εργολάβου πατέρα του- στο κακοτράχαλο έδαφος του Αφγανιστάν. Στο πρόσωπό του οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν βρει τον ιδανικό πολεμιστή, τον καταλληλότερο υπερασπιστή των συμφερόντων τους.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελειώνει, οι Σοβιετικοί έχουν χάσει και ο Μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον χρήσιμος στις ΗΠΑ. Ιδεαλιστής και υπέρμαχος της σαρία -του ισλαμικού ιερού νόμου- ονειρεύεται το δικό του «μουσουλμανικό κόσμο». Το 1992 εγκαθίσταται στο Σουδάν, χώρα που κατηγορείται ότι υποθάλπει μουσουλμάνους τρομοκράτες.

Το 1994 επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία και αντιπαρατίθεται με το βασιλιά, τον οποίο κατηγορεί για φιλοαμερικανική στάση. Οι Αρχές της χώρας του του αφαιρούν την υπηκοότητα, ωθώντας τον, το 1996, να επιστρέψει στη «νέα του πατρίδα», το Αφγανιστάν. Ο Μπιν Λάντεν εγκαθιστά το αρχηγείο του στα βουνά του αφγανικού νότου και από εκεί συντονίζει τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες μέσω του δικτύου Αλ Κάιντα (Η Βάση) που οργάνωσε.

Οι Αφγανοί αξιωματούχοι τον αποκαλούν «επισκέπτη», ωστόσο ο λαός της χώρας τον θεωρεί εθνικό ήρωα, αφού πολέμησε τους Σοβιετικούς. Περίπου 3.000 μουσουλμάνοι μαχητές υπακούν στις διαταγές του και εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα που έχει εν τω μεταξύ δημιουργήσει στην Πάκτια, το Κουνάρ, το Νανκγαρχάρ και την Κανταχάρ.

Οι βάσεις του είναι «αόρατες» και ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος μετακινείται με τζιπ συνοδευόμενος από ενόπλους του καθεστώτος των Ταλιμπάν, κατορθώνει να μεταβαίνει από το ένα κρησφύγετο στο άλλο μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι εξοικειωμένος με τη σύγχρονη τεχνολογία και οι άνδρες του μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν και να τη στρέφουν κατά των «ιμπεριαλιστών».

Στις 26 Μαΐου του 1998 κηρύσσει τζιχάντ κατά των Αμερικανών και σε έντεκα εβδομάδες οι επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας στις 7 Αυγούστου του 1998 οδηγούν στο θάνατο 224 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανούς πολίτες.

Η συνέχεια δίνεται στις 20 Οκτωβρίου του 2000 με την αιματηρή επίθεση στο αντιτορπιλικό USS Cole στην Υεμένη.

Η μάχη των ΗΠΑ κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν παίρνει όμως απρόσμενες διαστάσεις μόνο μετά το χτύπημα στην «καρδιά της Νέας Υόρκης».

Ούτε η «Διαρκής Ελευθερία» ούτε η «Ανακόντα» ούτε και η σειρά των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν κατορθώνουν, εντούτοις, να «αγγίξουν» το Σαουδάραβα κροίσο.

Η αναζήτησή του συνεχίζεται μέσα από τον Τύπο και τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Μπιν Λάντεν συνεχίζει να «τρομοκρατεί» τις ΗΠΑ μέσα από το Αλ Τζαζίρα, το κανάλι που «εφοδιάζει» επί ένα ολόκληρο χρόνο τον πλανήτη με εικόνες, μηνύματα και απειλές του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη παγκοσμίως.

Οι τελευταίες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών τον θέλουν ζωντανό σε κάποιο κρησφύγετο στο Πακιστάν. Έχουν προηγηθεί αρκετές διαψεύσεις αναφορών περί θανάτου ή σύλληψής του από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πληροφορίες τελικά αποδεικνύονται σωστές, Μπιν Λάντεν ήταν στο Πακιστάν και την πρώτη Μαΐου του 2011 ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει το θάνατό του.

Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του μπιν Λάντεν:

1957 - Ο Οσάμα μπιν Μοχάμαντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννιέται στο Ριάντ- ένα από τα περισσότερα από 50 παιδιά ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία. Δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία γέννησής του.

1976 - Σπουδάζει Διοίκηση και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Τζέντα.

26 Δεκεμβρίου 1979 - Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Από το 1984, ο μπιν Λάντεν εμπλέκεται με την υπηρεσία υποστήριξης των αράβων εθελοντών που φθάνουν στην περιοχή για να πολεμήσουν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, η οποία εδρεύει στην Πεσαουάρ.

1986 - Ο μπιν Λάντεν μετεγκαθίσταται στην Πεσαουάρ, ξεκινάει την εισαγωγή όπλων και σχηματίζει την δική του, ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών μαχητών.

1988 - Ιδρύεται η Αλ Κάιντα (Η Βάση) και αποτελεί πόλο έλξης των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν την εγκατάσταση περισσότερο φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων στις πατρίδες τους και μοιράζονται το μίσος τους για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών.

1991 -Ο μπιν Λάντεν εγκαταλείπει τη Σαουδική Αραβία και αυτοεξορίζεται, καθώς αντιτίθεται στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ιούνιος 1993 - Η οικογένεια του μπιν Λάντεν παύει τον Οσάμα από μέτοχο στις επιχειρήσεις της, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

9 Απριλίου 1994 - Η Σαουδική Αραβία, εξοργισμένη από την προπαγάνδα που διεξάγει ο Οσάμα κατά της ηγεσίας της, τού αφαιρεί την υπηκοότητα.

Μάϊος 1996 - Ο μπιν Λάντεν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Σουδάν μετά από αμερικανικές πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας και μεταβαίνει στο Αφγανιστάν.

Αύγουστος 1996 -Ο μπιν Λάντεν εκδίδει φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού ζητώντας τον θάνατό τους.

Οκτώβριος 1996 - Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον μπιν Λάντεν υπ΄αριθμόν ένα ύποπτο για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από τις οποίες σκοτώθηκαν 24 αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί.

7 Αυγούστου 1998 - Παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά εκρήγνυνται έξω από αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάαμ. Από τις επιθέσεις σκοτώνονται 224 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 αμερικανοί. Οι ΗΠΑ στη συνέχεια κατηγορούν τον μπιν Λάντεν ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διατάζει πυραυλικά πλήγματα.

12 Οκτώβριος 2000 - Η Αλ Κάιντα πραγματοποιεί επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης. 17 ναύτες σκοτώνονται.

11 Σεπτεμβρίου 2001 - Τρία αεροσκάφη στα οποία εκδηλώνεται αεροπειρατεία συντρίβονται σε αμερικανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο. Ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσιλβάνια. Σχεδόν 3.000 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις. Σε βίντεο που δίνεται αργότερα στη δημοσιότητα, ο μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της αλ Κάιντα.

17 Σεπτεμβρίου 2001 - Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ο μπιν Λάντεν "Καταζητείται: Ζωντανός ή Νεκρός".

7 Οκτωβρίου 2001 - Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο υπό τους ταλιμπάν διοικούμενο Αφγανιστάν, έδρα του μπιν Λάντεν και της αλ Κάιντα.

6 Δεκεμβρίου 2001 - Δυνάμεις κατά των ταλιμπάν καταλαμβάνουν την κυριότερη βάση του μπιν Λάντεν στα βουνά Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

26 Δεκεμβρίου 2001 - Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε βίντεο ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου στόχευαν να σταματήσουν την αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ.

10 Σεπτεμβρίου 2002 - Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ηχητικό μήνυμα που φέρεται ότι ανήκει στον μπιν Λάντεν, ο οποίος εξαίρει τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζοντάς τους "άνδρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας".

Νοέμβριος 2002 - Η αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο Mombasa Paradise, στο οποίο διέμεναν Ισραηλινοί, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80.

Οκτώβριος 2004 -Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στο πρώτο του ηχογραφημένο μήνυμα επί ένα χρόνο και πλέον, για να χλευάσει τον Μπους.

Ιανουάριος 2006 - Το πρώτο μήνυμα του μπιν Λάντεν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να δείξει ότι εξακολουθεί να ηγείται της αλ Κάιντα.

Σεπτέμβριος 2006 - Ο Μπους δεσμεύεται ότι "Η Αμερική θα σε εντοπίσει".

Σεπτέμβριος 2007 - Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται σε ένα νέο βίντεο μετά από σχεδόν τρία χρόνια να λέει στις ΗΠΑ ότι είναι ευάλωτες παρά την δύναμή τους.

18 Μαϊου 2008 - Ο μπιν Λάντεν καλεί τους μουσουλμάνους να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της υπό την Χαμάς διοικούμενης Λωρίδας της Γάζας και να πολεμήσουν τις αραβικές κυβερνήσεις που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

24 Ιανουαρίου 2010 - Ο μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στις 25 Δεκεμβρίου με στόχο αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ σε ηχητικό του μήνυμα στο οποίο δεσμεύεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

26 Ιανουαρίου 2010 - Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί από την δράση των ΗΠΑ.

25 Μαρτίου 2010 - Ο μπιν Λάντεν απειλεί ότι η αλ Κάιντα θα σκοτώσει όποιον Αμερικανό συλλάβει, αν ο κατηγορούμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που κρατείται από τις ΗΠΑ, θανατωθεί, σύμφωνα με ηχογραφημένο όνομα που μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

21 Ιανουαρίου 2011- Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε ηχογραφημένο του μήνυμα ότι η απελευθέρωση γάλλων ομήρων που κρατούνταν στο Νίγηρα από την αλ Κάιντα εξαρτάται από την αποχώρηση των γάλλων στρατιωτών από τα μουσουλμανικά εδάφη.

1 Μαϊου 2011 - Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν, ανακοινώνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ